Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Bananenrepublieken

Het gaat helemaal mis met Nederland en België. Door al het politieke gekonkel hebben beide landen zichzelf in een onmogelijke positie gemanoeuvreerd. Hoe komt dat? Los van de specifieke problemen per land kun je doodeenvoudig vaststellen dat de politici zelf de oorzaak zijn. Ja, politiek is macht dat weten we nu wel. En dat die machtsstrijd keihard uitgespeeld wordt over de hoofden van de arme burgers, ook dat is niks nieuws.

Maar de afgelopen maanden laten zien dat er een nieuw fenomeen opduikt. De politicus speelt nu helemaal z'n eigen spel en het kan hem niks schelen hoe lang dat duurt. De burger, die vroeger nog kon rekenen op daadkracht en een snel resultaat, telt helemaal niet meer mee. Die burger moet maar gewoon wachten tot de politicus zijn eigen toekomst waterdicht gemaakt heeft. Want daar gaat het om in Nederland en België. Stel je voor dat je een baantje gaat krijgen in een minderheidskabinet. Dan kun je binnen een paar maanden wel eens op straat staan! Zelfs voordat je recht hebt op wachtgeld! Maar hoe moet het dan met de sociale zekerheid?

Dan kan blijken dat je eigen auto ineens heel veel kost en de benzine door al die accijnzen wel erg duur is. Ook kleren, uit eten gaan, wijntje, biertje, ja misschien zelfs sigaretten, niks valt er meer te declareren op vergaderkosten. De dagelijkse boodschappen zullen voor de werkloze politicus een verrassende prijs opleveren. En al die reisjes naar het buitenland, dat wordt een eenmalige vakantie waar je flink voor moet sparen, net als alle andere brave burgers. Kortom, hoe combineer je al die uitgaven met de uitkering waarvan je zelf de hoogte om zeep geholpen hebt?

De werkloze politicus zonder wachtgeld zal het effect merken van alles wat hij en z'n maatjes in de afgelopen jaren hebben afgebroken. En dus glijden we als Nederlanders en Belgen af naar een land met politici die gewoon hun eigen ding doen en alleen aan zichzelf denken. Het lijkt een beetje op de politieke situatie van een vaag en ver land. Dat noemen we dan al snel een bananenrepubliek. Maar ook met dat woord kunnen wij niks. Want wij hebben ook nog een koning en een koningin die zich met het hele machtsspel bemoeien. Zou dat dan de ware reden van alle ellende zijn?

Schrijver: Rob Chevallier, 6 september 2010


Geplaatst in de categorie: politiek

3.5 met 2 stemmen 271Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)