Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Huilen in Wenen

Dat Brussel de hoofdstad is van Europa komt omdat de bestuursgebouwen van de EU daar gevestigd zijn. Niet dat de Belgische metropool geen fraaie stad is maar er zijn mooiere. London for instance is zo’n beauty. Big Ben, de Thames, prachtige parken en paleizen. Maar ja, de city ligt toch op een eiland, aan de rand van ons continent in een land dat niet echt warmloopt voor Europa.

Dat doen Frankrijk en Duitsland wel en Parijs en Berlijn zijn bepaald geen molshopen. Maar de lichtstad heeft al zo veel grandeur van zichzelf dat ze als Europees centrum van verwaandheid naast haar pumps zou gaan lopen. En de Duitsers moeten nog een tijdje in de strafbank zitten voordat zij na W.O. II voldoende gelouterd zijn om opnieuw een leidende rol te spelen.
Rome dan? Valt veel voor te zeggen. Klassieke wortels, draagster van veel van Europa’s cultuurgoed. Maar te mediterraan, te zuidelijk. Om dezelfde reden vallen ook Athene en Madrid af.

Maar dankzij mijn recente, korte maar krachtige verblijf aldaar weet ik het: Wenen. Ja, Wenen heeft alles wat haar geschikt maakt als nieuwe Europese hoofdstad. Niet alleen door de lekkerste koffie ter wereld die ze schenken in café Frauenhoeber in de Himmelpfortgasse. Dat speelt mee maar is nicht genug. Ook niet enkel vanwege de grootse componisten Mozart en Beethoven die er woonden, werkten en stierven. Ludwig componeerde er zelfs het Europese volkslied. Het telt, zeker, maar het is nog niet voldoende.

Het is de centrale ligging tussen noord en zuid, west en oost. De samenvatting van alle Europese volken en rassen die je er ontmoet. Je hoort in de gassen rondom de St. Stephans Dom alle Europese talen spreken. De schitterende gebouwen, barok, Jugendstil, het WTC centrum. De ligging aan de Donau, aan de voet van de Alpen. Van zoveel schoonheid moet je bijna huilen. Oh Vienna…zong Ultravox al.
Waaraan ik nog toevoeg…een metro- en tramnet dat je, zonder die ellendige OV-chipkaart, permanent in een perfecte aansluiting met een maximale wachttijd van enkele minuten overal heenbrengt. Een Praterpark dat vijf keer zo ruim is als het Vondelpark. De straten en stoepen zo schoon als je eigen kamervloer. Geen glas van stuk geslagen autoruiten dankzij een lage criminaliteit, geen hondendrol te zien, geen poep tussen de ribbels van je schoenzool – kijk, daar kun je nog eens mee thuiskomen.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 24 september 2010


Geplaatst in de categorie: reizen

4.2 met 9 stemmen 330Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)