Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Wie past op de foto

Steeds vaker lijkt ons land minder in elkaar te zitten dan men mag veronderstellen. Zo is nu vastgesteld dat 2,7% van de Nederlanders niet past op de misschien wel belangrijkste foto. Dat zijn er meer dan 378.000! Van 14 jaar en ouder. Hein Daanen onderzocht het, omdat de eisen voor de paspoortfoto hem te specifiek leken. Hij verbaasde zich over de vereiste hoofdhoogte(36 tot 30mm) en gezichtsbreedte (16 tot 20 mm). De verhouding tussen hoogte en breedte varieert daarmee van 1,3 tot maximaal 1,875. En sluit daarmee buitengewoon brede en lange hoofden uit.

Hoe is dit in hemelsnaam mogelijk in een rechtstaat? Paspoorten zijn toch extreem belangrijke wettelijke documenten. Martijn van Calmthout geeft in zijn Volkskrant-artikel geen ander uitsluitsel dan dat de wet blijkbaar overal steevast wordt overtreden. Hij meldt ‘In de praktijk worden uitzonderingen gemaakt, weet Daanen na gesprekken op het Ministerie van Buitenlandse Zaken.’

Dat gaat dan wel al generaties lang om enorm veel uitzonderingen! Wie geeft die ambtenaren toestemming tot deze massale wetsovertreding? Niemand weet ook van een ontheffingsregeling op grond waarvan dat met een omweg nog enigszins legaal zou kunnen!
Mr. Marjolein K., interne bron bij de Gemeente M., meldt mij dat geen sprake is van enige autorisatie. Er staat nooit iets op papier. Dat zou ook al te dol zijn, zegt mijn zegsvrouwe. Volgens haar moet je dit als informele handelwijze zien en om het oplossingsgehalte positief waarderen.
Waarna zij op mijn vraag, of haar meer van dit soort creatieve omgangsvormen met de wet bekend zijn, de hoorn op de haak gooit.

Hoe bestaat het dat zo’n overduidelijk manco in de wet dat zo velen treft niet gerepareerd wordt? Het antwoord kan niet anders luiden: omdat niemand doet waarvoor men in dienst is genomen. Er wordt op grote schaal gesjoemeld. Als de gewoonste zaak van de wereld.

Ook de wijze waarop dit aan het licht komt deugt niet. Van de ontdekker Professor Hein Daanen horen we anders hoogstens bij extreme hitte of kou. Hij promoveerde op vingerdoorbloeding! Bij TNO houdt hij zich vooral bezig met de warmtebalans van de mens. Zijn leeropdracht is Thermofysiologie – oftewel hoe reageren we op temperatuur. Bij TNO heeft hij veel ervaring met 3D-Anthropometry. Heeft hij dit onderzoek in eigen tijd voor eigen rekening verricht?
Met zijn eigen 3D-database kon hij tot een betrouwbare schatting inzake hem vreemde materie komen.

Dat had echter bij de rijksoverheid moeten gebeuren! En dan geen schatting maar de exacte omvang! Die had allang bekend moeten zijn aan de hand van ambtelijke vaststellingen. Middels registratie en verzameling van afwijzende beslissingen met gezichtsgronden.

Nu heeft Daanen het gepubliceerd in een tijdschrift op eigen vakgebied: Journal of BTHA. Een vakblad voor gezondheidskundigen, logisch gezien zijn beroepsgewenning. Maar vanuit ons misplaatst. Oordeel zelf, of wijst te groot voor de foto op fysiek gebrek?

Zo meteen worden de mensen die niet op de foto passen benoemd tot gezondheidsprobleem. Daar kun je op wachten als steeds minder mensen doen waarvoor ze opgeleid en aangesteld zijn!


Zie ook: http://www.volkskrant.nl/...icle/detail/1045901/2010/11/05

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 6 november 2010


Geplaatst in de categorie: reizen

2.7 met 7 stemmen 2.308Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
oguh
Datum:
6 november 2010
Email:
oguhtelenet.be
Blijkbaar is Prof.dr. Hein Daanen te snel door het fotogat gesprongen. Je dit duidelijk merken aan zijn haardos. Links, rechts is er blijkbaar sprake van een autostrade......

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)