Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Menselijke figuur

De menselijke figuur leent zich, zo meent Carmiggelt (1963) in 'Weet ik veel', niet voor waterdichte regelingen. Hoewel Carmiggelt een Nederlander is, raakt hij daarmee toch de ziel van onze op de keper beschouwd protestantse natie. Een natie van schriftgeleerden die telkens weer probeert waterdichte regelingen te maken.

Toen de paus vorige week voor het eerst condooms toestond, was dat voor de katholieken geen enkel probleem. Aangezien de paus onfeilbaar is, is zijn besluit niet eens een verandering, want dan zou de paus voorheen foute besluiten hebben genomen. Er werden slechts uitzonderingen beschreven, wanneer oprechte katholieken een condoom mogen gebruiken. Als je hiv hebt, mag het.

Katholieken snappen dat dit altijd al zo was, ook al heeft de paus het nooit eerder gezegd, maar onze protestantse schriftgeleerden, inclusief de katholieken en atheïsten onder hen, hadden het er heel moeilijk mee. Dit was toch duidelijk een ander standpunt? ‘Nee’, leggen oprechte katholieken uit ‘dat kan niet en dus is het niet zo’. Klaar.

Nederlanders die een oorlog tussen islam en ons waarnemen, gebruiken de koran ook als bewijs. Ze spitten de koran door en vinden daar allerlei oorlogszuchtige taal. Dat moslims dat anders uitleggen, interesseert ze totaal niet. Als je gelovig bent, geloof je wat er staat. Een geloof is een waterdichte regeling. Dat is ook waarom we in Nederland zoveel religies hebben en ook zoveel mensen die hun eigen religie bouwen. Hun eigen waterdichte regeling. Want dat gaat nog wel. Eentje voor jezelf. De PVV zit vol protestanten die het liberalisme tot hun religie hebben verklaard – een prettige religie voor dat soort schriftgeleerden, want er is geen heilig boek.

De menselijke figuur is immers niet voor waterdichte regeling geschapen. Zelfs de meest fanatieke protestantse schriftgeleerden begrijpen dat.

Zij lezen ook niet alles wat er in de bijbel staat.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 2 december 2010


Geplaatst in de categorie: maatschappij

1.8 met 5 stemmen 222Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)