Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Oscar zeepbel

Zoals elk jaar presenteert de Amerikaanse showbizz wereld hun Oscarfeest als het grootste filmevenement ter wereld. En alle kranten, televisiezenders, roddelbladen in andere landen gaan er gretig op in. We zien reportages over de films, maar vooral over de sterren die er in spelen. Nieuwe sterren worden in een handomdraai gemaakt. De wereld moet geloven dat de Amerikaanse films de beste zijn, want zo is het altijd geweest.

Zoals elk jaar zijn de genomineerde films een afspiegeling van de Amerikaanse maatschappij.
we zien onder andere typisch moralistische Amerikaanse voorbeelden van harde business, concurrentie, doorzettingsvermogen en vechtersmentaliteit. Zo van, als je maar keihard doorgaat en vecht voor je zelf, dan zul je uiteindelijk het onrechtvaardige en het kwade overwinnen en je eigen American dream alsnog waar kunnen maken. We krijgen ook het moderne gezinsleven voorgeschoteld, soms wat exorbitant, maar altijd toch heel erg Amerikaans.

Één film biedt een iets ander thema. Inception is een ingewikkeld science fiction verhaal over breinmanipulatie. Hier laat de Amerikaanse filmwereld zien dat het land wel degelijk in staat is om een vernieuwende kijk op het dagelijks leven te geven. Een bizarre blik op de wetenschappelijke mogelijkheden van onze maatschappij en wat we daar mee in de toekomst zouden kunnen doen. Het is een wonder dat die film bij de nominaties terecht gekomen is. Maar met zo’n thema maak je in Oscarland weinig kans. Daar ben je een buitenissige eenling, waarschijnlijk alleen bedoeld om sommige critici tevreden te stellen. De film moest dan ook genoegen nemen met een paar prijzen in het bijprogramma.

Anderen zullen de jaarlijkse Oscar zeepbel hopelijk wel doorprikken. Het hele gebeuren is eigenlijk niet meer dan een feestje waarin we de Amerikaanse cultuur door de strot geduwd krijgen. Wat er in de rest van de wereld gebeurt, daar heeft de Amerikaanse filmindustrie niet veel oog voor. Dat hele gedoe van 'eigen volk eerst', is op de Europese filmfestivals al lang verleden tijd. Alleen de Amerikanen houden hun eigen zeepbel nog in de lucht.

Schrijver: Rob Chevallier, 28 februari 2011


Geplaatst in de categorie: film

3.8 met 4 stemmen 172Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
der Harry
Datum:
18 maart 2011
Inderdaad zijn de meeste films die met de westenwind komen aanwaaien de aandacht niet waard. Jammer dat wij (Nederlanders) niet veel meer oog hebben voor de prachtige producties uit het Italiaanse, Spaanse, Franse of Duitse filmcircuit.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)