Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Paspoort

Vanwege mijn werk moest ik laatst op het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn. Ik had netjes een afspraak en meldde me bij de balie. “Ik heb een afspraak met die en die.” De vrouw achter de balie keek in haar papieren, “ja, dat klopt. Heeft u een identiteitsbewijs bij u?”

“Nee.”

“Dan kunt u niet naar binnen.”

Ah. Dat snap ik. Het ministerie van Justitie en Veiligheid is natuurlijk beducht dat onbevoegden het pand betreden. Voordat je binnenkomt, moet je door een dikke glazen deur waar je met een Volvo nog niet doorheen komt, je moet langs een strenge doch rechtvaardige vrouw, die zich gesteund wordt door iemand van een beveiligingsdienst (die je natuurlijk in gijzeling zou kunnen nemen als je toch binnen wil komen), dus is het volstrekt begrijpelijk dat ik een paspoort of rijbewijs moet tonen.

Het werkt ook. Het aantal terroristische aanslagen en andere geweldsmisdrijven op het ministerie is flink gedaald. Dat spreekt. Als u als terrorist eerst uw paspoort moet tonen, dan bedenk je je wel tweemaal voordat je een aanslag pleegt. Ook parkeer je je auto vol met explosieven niet meer onder het gebouw in de openbare parkeergarage. Je kijkt wel uit. Ook het aantal geweldsmisdrijven op het ministerie is enorm afgenomen. En diefstal komt, buiten dat van het eigen personeel, nauwelijks meer voor.

Er is dus alles voor te zeggen, dat je een paspoort bij je moet hebben als je een ambtenaar van het ministerie van Justitie en Veiligheid wilt spreken. Welgemoed ga ik even terug naar Groningen om mijn paspoort op te halen.

Ik laat de ambtenaar nog wel even zeggen, dat ik wel iets te laat op mijn afspraak kom.


(PS. Andere ministeries schijnen hetzelfde beleid te voeren - de meeste gemeenten en provincies in het Noorden, Zwolle en de provincie Overijssel doen dit niet, de deelgemeente Zeeburg in Amsterdam evenmin, verder beschik ik niet over gegevens)

Schrijver: Jan R. Lunsing, 10 maart 2011


Geplaatst in de categorie: maatschappij

1.8 met 6 stemmen 1.106Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)