Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Afstandelijk winkelen

“Kom mee, beslist mijn vriendin. “We gaan de stad in vanmiddag. ’t Is voorjaar en ik heb dringend nieuwe kleren nodig".
Oh, nee, denk ik. Niet de stad in, niet op zaterdagmiddag en niet met dit mooie weer. Ik weet het van vorige jaren. Op de eerste warmere dag van het jaar lijkt het wel of alle vrouwen nieuwe kleren nodig hebben.
Ik besef dat ik veranderd ben. Vroeger gingen we elke zaterdagmiddag de stad in. Gewoon een rondje maken langs een paar favoriete winkels. Kopje koffie en thuiskomen met een paar prullen waar je achteraf gezien eigenlijk nooit iets mee deed. Nu, nu de zon schijnt, wil ik wel naar buiten, maar niet meer de stad in.

Toch laat ik me weer overhalen en jawel in de stad stevent ze direct op haar favoriete kledingwinkel af. Dat kan wel weer eens heel lang duren. “Ik ga even een ijsje halen”, zeg ik. Ze knikt vaag terwijl ze haar eerste mogelijke aankoop al uit het rek haalt. Ik weet dat ze het komende half uur haar eigen gang zal gaan. Nou dan doe ik dat ook. Ze heeft haar tweede kledingstuk al te pakken voordat ik de winkel uit ben.

Met mijn ijsje slenter ik terug. Ik ga op een blok beton zitten en geniet van de voorjaarszon. De ingang van de winkel kan ik mooi in de gaten houden. Tegenover mij zitten een man en een jongen. Beiden van Zuid-Europese afkomst. Het zouden vader en zoon kunnen zijn, maar ze praten niet met elkaar. De vader staart voor zich uit en speelt met een kettinkje in zijn hand. De jongen heeft een blikje cola, draait het rond in zijn hand, kijkt er naar, draait het weer rond en kijkt opnieuw naar het blikje. Minutenlang zitten die twee daar zwijgzaam voor zich uit te staren.

Dan komt een vrouw uit de winkel waar mijn vriendin nog steeds druk bezig is met kleding passen. De man en de jongen stappen op, kijken elkaar niet aan en spreken niet. De vrouw voegt zich zwijgend bij hen en ze lopen verder de stad in. Ik kijk hen na.
Die vrouw is klaar voor het voorjaar, maar noch zij, noch man en kind zijn er vrolijker van geworden. Zo gaat dat straks waarschijnlijk ook als mijn vriendin naar buiten komt. Op dat moment schuift er een wolk voor de zon.

Schrijver: Rob Chevallier, 4 april 2011


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.0 met 6 stemmen 175Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)