Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Samen zullen we dragen

Dinsdag jongstleden zaten bij Pauw@Witteman Boele Staal, D66- en VNO-NCW-opperhoofd o.a. ex-lid Eerste Kamer, ex-Commissaris van de Koningin Utrecht, Informateur van Haagse B&W, maar nu hier voorzitter van de N(ederlandse) V(ereniging van) B(ankiers), en Ronald Plasterk, moleculair geneticus, ex-minister, nu als volksvertegenwoordiger PvdA-woordvoerder financiën.

Staal is onder menig volksdeel zéér geliefd om zijn modelkuif die geparfumeerd van het scherm onze huiskamers in wappert. Draagt Boele windmachientjes onder de oksels? Zijn chique geaffecteerde taalgebruik accentueert daarenboven distinctief vormen. Boele kortom is van top tot teen ingesteld zijn eigen NVB-brief(lees link) eens hardop aan ons voor te lezen. Ik zit klaar om te genieten.

Plasterk smeedde grijs gekuifd onder zijn dylanhoed het begrip ‘ietsisme’, noemt Friese taal een sprookje en nam foto’s van wie zijn vertrek binnentrad. Die heeft hij nog ergens. Ronald kijkt doorgaans fruitig in de camera, speciaal als hij zich fris van de lever met zijn bewezen heldere verstand bemoeit met niet-biologische zaken. Je ziet hem zich vaak op tv hoogst fris voelen.

Die twee gingen in debat. Staal schreef namens de NVB een brandbrief. Over de aanhoudende ophef over bonussen in het bankbedrijf. Die zou onze financiële sector, de internationale concurrentiepositie bedreigen: ‘het staat al in de Wall Street Journal’. De bonussen vielen immers binnen de Code zoals afgesproken met Wouter Bos. Eigenlijk betreurt Boele die Code al: ‘Nederland is het enige land met een Code en behoort internationaal gezien tot de meest behoudende landen voor wat betreft beloningsbeleid’.

Plasterk steunde de PVV-motie om bonussen met terugwerkende kracht te belasten bij staatsgesteunde financiële instellingen. Hoewel terugwerkend juridisch niet kan. Hoe dan ook Plasterk deed in de Kamer furieus over ‘onverantwoordelijk bankiersgedrag’. Die Code ziet hij als gedragsaanwijzing, die naar de geest en niet naar de letter dient gelezen. Hommen van ING bleef met 93% van zijn salaris 1,35 miljoen euro precies binnen de Code van 100%.

Wat mij echter vooral onaangenaam trof is de taak die Staal voor de volksvertegenwoordiging ziet. Die houdt op bij ‘maatschappelijke onrust vertolken.’ Met toonzetting voor ‘beslissen op grond van beeldvorming en niet van feiten’. Met dedain zei hij tot Plasterk gewoon niet anders te verwachten! Het is aan de NVB ‘de politiek’ te manen tot ‘bestuurlijke verantwoordelijkheid’…..

Plasterk liet dit schandalig genoeg passeren. Alsof volksvertegenwoordigers niet boven onze emotionele dagkoersen kunnen staan en alsof wij en zij niet verstandig vraagtekens (kunnen) zetten. Wij kiezers verwachten juist dat ze dat dagelijks doen.

De feiten van de NVB zijn immers niet automatisch de onze. Welke bankier financieel specialist of gezaghebbend econoom trok zijn jasje uit voor zijn onverantwoordelijke geldcreatie en kredietverlening, het wangedrag op financiële markten? Heeft één bankier zijn bonussen terugbetaald uit erkenning juist schadeclaims te hebben verdiend?

Bestaat er niet zoiets als een stilzwijgende afspraak tussen alle betrokkenen? Betekent gedeelde onverantwoordelijkheid vrijwaring? Neurenberg dan? Hoe kaderen we banken internationaal tot nutsbedrijven? Is een stelsel van variabele beloningen verenigbaar met niet primair winst gerichte dienstverlening?

Wat Staal beoogt is ons via Plasterk medeverantwoordelijk maken voor de puinhoop die ZIJ gemaakt hebben. Na eerst hun voortbestaan te hebben gefinancierd. De NVB-voorzitter roept zelfs ‘ik mag toch een mening hebben over wat de politiek doet’? Ocharme.

Een gotspe. Boele Staal blijkt behalve NVB-voorzitter(voor drie en halve dag) ook weer lid van de Eerste Kamer. Sinds juni 2010. De man is dus zelf volksvertegenwoordiger. Al die petjes op kan hier nog steeds.
Van Mierlo richtte er ooit D66 tegen op.


Zie ook: http://www.nvb.nl/scrivo/asset.php?id=574243

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 9 april 2011


Geplaatst in de categorie: geld

4.4 met 10 stemmen 1.124Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Freek
Datum:
9 april 2011
Geheel eens met column. Scherp verwoord en analyse klopt, volgens mij. De kletsmeiertaal die Boele Staal hanteert om te maskeren. Kan het erger? Pauw en Witteman hakken nauwelijks. Gebruiken meer speldeprikjes.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)