Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Twijfelachtige regen

Onverwachte bui op mijn fietsroute naar de stad. Ik heb vergeten op de radar te kijken, en ook niet gelet op de dreigende wolkenlucht. Heel even denk ik dat het wel mee gaat vallen met de regen, maar dan begint het te hagelen en kan ik maar beter een schuilplaats zoeken.
Onder een boom staat een man rustig tegen de stam geleund. Hij glimlacht als ik stop, kijkt dan omhoog. “Helemaal droog is het niet, maar het zal toch niet lang duren”.

Ik glimlach terug. Hij is iets ouder dan ik, maar het is duidelijk een geestverwant. Dat vindt de man ook, hij kijkt vriendelijk naar mij, schuift dan een sigaret uit een pakje. “Het duurt in ieder geval net lang genoeg voor een rookpauze”, vervolgt hij. Ik denk even na over de toon waarop hij het zegt. Het klinkt niet uitdagend, op de manier van, durf er eens iets van te zeggen. Hij is ook niet op zoek naar bevestiging. Hij zegt het een beetje berustend, concludeer ik. Zo van, ik doe het, maar het wordt me wel steeds moeilijker gemaakt.

Hij biedt mij een sigaret aan. Ik zeg hem dat ik niet rook, maar geen bezwaar heb tegen mensen die wel roken. Hij neemt een trek, blaast de rook zijwaarts weg en glimlacht opnieuw. “Ik vind het wel raar dat rokers tegenwoordig als idioten gezien worden”, zeg ik. De man knikt. “Vroeger rookten ze gewoon op televisie. En nu mag je in sommige landen zelfs buiten niet meer roken. Maar ik ben nergens bang voor”. Hij kijkt zelfverzekerd, maar zijn glimlach is verdwenen.

Ik weet niet wat ik daarop moet zeggen en kijk dus maar even naar de lucht. De man benut de pauze om over te stappen op een ander onderwerp. “Met asbest is het ook zo iets. Daar doen ze vreselijk moeilijk over als ze het vinden. Dat snap ik niet, want het gaat echt steeds maar om kleine beetjes. Ben ik ook niet bang voor. Allemaal belachelijke bangmakerij om niks”. Ik kijk weer omhoog. Ook met deze opmerking kan ik niet veel. ”Geen gevaar voor de volksgezondheid,” zeg ik dan maar.

De man kijkt nu serieus. “Niks aan de hand, dat zeiden ze in Japan ook. En dat is een ander verhaal vind ik”. We kijken nu allebei naar de lucht. Is die regen wel te vertrouwen?

Schrijver: Rob Chevallier, 18 april 2011


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.8 met 4 stemmen 159Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)