Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Origineel Nederlands versus importtranen

Wat een vertoning met William en Kate. Catherine sprookjesprinses met lelieblank uitgedoste zus Pippa bloedmooi supersexy slip dragend in de aanbieding. Koningin Elisabeth die lijkbleek vertolkt waar het om gaat: hoe eenzaam voelt een wassenbeeld aan de top.
Wie denkt Windsor staat al eeuwen vergist zich. Victoria was al vooral van Duitschen bloede toen ze in 1840 Albert von Saksen-Coburg&Gotha trouwde. George V maakte daar Windsor van. In 1917 toen de schrijver H.G. Wells het Hof met een vreemdelingenlegioen vergeleek.

Kortom William recent Brits noemen is niet vreemd. Maar wat zeggen geboorteplaats en paspoort? Dat herkennen we bij twee Amerikanen die zich zo Nederlands voelden.

Veertien jaar oud begon Martin Van Buren(1782-1862) rechten te studeren. Op zijn vijftiende deed hij zijn eerste zaak. Aan de balie in New York. Die hij won tegen één der beroemdste advocaten van zijn tijd. Ondanks dat hij ‘tot den Jury sprekende op een bank moest gaan staan’.
Eenmaal Senaatvoorzitter zag men ‘zijne kleine ronde gestalte, zijn kaal hoofd, zijn geheel onooglijk persoontje verdwijnen in den wijden ruimte van den Presidenten stoel.’

Martin groeide op in Kinderhook in de staat New York. Zijn voorouders vaderszijde stamden uit Buren(Gelderland). Pa was boer en caféhouder met zes slaven. Thuis was Nederlands de voertaal.
Martin ging omstreeks 1800 de politiek in en werd in 1837 de Achtste President van de Verenigde Staten.

Deze man werd hier genegeerd of belachelijk gemaakt. Zo beschrijft het Algemeen Handelsblad van 13/01/1837 hem als ‘uiterst beperkte figuur’. Die zich had toegelegd enkel op welsprekendheid en kennis der mechanismen van openbare gelegenheden. Maar verdere elke ontwikkeling miste.

Dat hij een man met morele inhoud was bleek eerder bij de Petticoat Affair.
Peggie O’Neale verloor haar man Timberlake. Zij hertrouwde met huisvriend senator John Eaton tijdens Jackson’s eerste presidentiële termijn. Te snel vond Floride Calhoun, vrouw van vice-president John Calhoun, en een jaloers secreet. Zij smeedde via de echtgenotes de ‘Anti-Peggie Coalitie’. Heel Jackson’s kabinet viel voor die falanx van women power. Alleen Van Buren toonde karakter.

Wat hem echter uniek maakt is dat Nederlands zijn eerste taal bleef. Spraakmakend nu Obama zijn geboorte moet bewijzen.

Pal na Stuyvesant landde Michiel Stevens in 1632. Zeven generaties later gaf hij naam aan Wallace Stevens(1879-1955), de ongelooflijk knappe Amerikaanse dichter.
(Tom van de Voorde denkt aan Vlaamse komaf. In ‘Wallace Stevens, ‘Laatste Hollander der Amerikanen’ noemt hij Stevens een vooral Vlaamse naam, vooral Gents.)

Wallace Stevens leidde een gespleten leven: overdag succesvol verzekeraar, voor de rest vrijetijdsdichter. Een bewuste keuze die hem paste. In 1955 wees hij na de Pulitzer prize een Harvard-leerstoel af. Wallace bleef liever verzekeringsdirecteur. Die tot 1923 mondjesmaat publiceerde in tijdschriften. Zijn eerste bundel Harmonium gaf zo weinig respons dat de man jaren niet schreef. Pas na 1930 kwam hij tot grote productie.

Eerst vrijwel los van enig literair milieu kreeg hij later wel contacten met o.a. Robert Frost. Maar voor incrowdgevoel bleef hij teveel op zichzelf en te horkerig. Niet sociaal handig. Zo kwam het bij de ontmoeting met Ernest Hemingway tot knokken. Wallace brak meteen zijn hand. In Key West, Florida.

Bijzonder is dat Wallace Stevens zijn non-communicatieve kanten – geslotenheid en koppigheid – benoemde tot typisch Nederlands. Zo komen wij via zijn genetische zelfduiding, hoe willekeurig ook, binnen bij massa’s studenten en lezers. Nederlands dus, hoe origineel Gents deze karaktertrekken ook mogen zijn volgens Tom van de Voorde!

Dat doet me meer dan wat Rudolf Spoor, voormalig hofregisseur, meende bij DWDD. Wij zouden meer emotie tonen dan Britten. Met geen ander argument dan de importtranen van Maxima.

Ik ben liever gewoon Nederlands met Stevens&Van Buren!


Zie ook: http://www.poetry.nl/site...3757_1_wallace_stevens__laatst

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 30 april 2011


Geplaatst in de categorie: familie

3.6 met 9 stemmen 223Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)