Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Untergang van Amerikaanse film

Hè gelukkig, het is weer bijna 4 mei. Dodenherdenking, kijk ik altijd naar uit. Vooral eigenlijk vanwege het televisieprogramma. Want dan is er eindelijk eens iets anders te zien. Het hele jaar worden we gebombardeerd met Amerikaanse pulpfilms. De Amerikanen kunnen goedkope rotzooi aan de lopende band produceren. Films waar de valse romantiek of zinloos geweld vanaf druipt. Met dialogen waarvoor een Nederlandse tiener op de middelbare school geheid een klas lager gezet zou worden. Films dus, waarvan je de inhoud een dag later alweer vergeten bent.

Dag in dag uit wordt die troep bij ons op het scherm gedumpt. Behalve op 4 en 5 mei. Dan herinneren de zenders zich ineens dat het ooit oorlog is geweest. En dat moet de kijker natuurlijk weten. Dan hebben de televisiebazen ontdekt dat je ook Nederlandse en Duitse films gewoon rond half negen kunt vertonen op de Nederlandse televisie. Dus hoop ik elk jaar dat we andere, betere films te zien krijgen.

Ik weet dat die betere films er wel zijn het hele jaar. Maar die starten vaak rond vijf voor twaalf en eindigen in het holst van de nacht. Behalve rond 4 mei, dan kan ik ook zonder mijn nachtrust op te offeren een prima film zien. Eens kijken wat we dit jaar voorgeschoteld krijgen. Jawel de hele avond oorlogsfilms op 4 mei, wat een feest!. Maar, Schindler’s list, die hebben we toch de afgelopen vijftien jaar al gezien? En heeft Duitsland niks anders te bieden dan Der Untergang? Gelukkig heeft Nederland vorig jaar Oorlogswinter op de markt geslingerd, dus is er tenminste nog één nieuweling bij. Goed, dat is één. En op 5 mei zelfs een Franse film om negen uur. Hoera! Hulde aan de programmeurs!

Twee niet-Engelstalige films op een aanbod van een stuk of vijftien zenders en twee dagen. Het is een beetje mager, dat wel. Maar ik blijf een positief mens dus ik hoop dat de dames en heren omroepbazen deze trend kunnen vasthouden. Misschien wordt dit het jaar van de Untergang van de Amerikaanse films. En krijgen we het komende jaar betere en anderstalige films te zien op de vroege avond. In België kunnen ze dat al jaren, dat kunnen wij toch ook?

Schrijver: Rob Chevallier, 2 mei 2011


Geplaatst in de categorie: film

3.7 met 3 stemmen 162Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)