Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

5 mei

Vijf mei. De oorlog is voorbij. De oorlog is al heel lang voorbij. De oorlog is al zo lang voorbij, dat we nu een politieke partij hebben, die we niet mogen vergelijken met de NSB. Maar er is natuurlijk nooit een reden om welke vergelijking dan ook te verbieden.

Thomas von der Dunk had gelijk, dat we (links) vroeger te vaak de Tweede Wereldoorlog erbij haalden. Bij het minste of geringste was een kapitalist, een Bolkenstein, een Cohen een fascist. Gelukkig doen we het niet meer zo snel. Maar hij heeft ook gelijk, dat er geen enkele noodzaak is om de vergelijking te verbieden. Dus dat ga ik hier maar doen.

De VVD wil net als Hitler wegen aanleggen. Autobahnen of snelwegen. Er moet ook harder gereden kunnen worden. Het verschil is natuurlijk wel, dat de VVD de wegen wil aanleggen om economische redenen en niet om militaire redenen.

Het CDA gaat net als Hitler uit van gemeenschapszin. De gemeenschap is belangrijker dan de individu. Maar het CDA gaat niet zo ver dat het volk de hoeksteen van de samenleving is. Dat is het gezin. Er is ook wel verschil tussen het CDA en de NSDAP.

De PvdA is net als de NSDAP een socialistische partij. Alleen is de PvdA een sociaaldemocratische partij en de NSDAP een combinatie van socialisme en corporatisme, de stroming die sterk is in het CDA. Dus ook de PvdA heeft overeenkomsten met Hitlers partij.

En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Ja, zelfs de PVV heeft overeenkomsten. Het bijzondere is, dat de overeenkomst tussen de PVV en de NSDAP wel het meest kwalijke aspect van de NSDAP betreft. Het aanwijzen van een bevolkingsgroep als inherent slecht. Als de zondebok voor alle problemen. Dat heeft geleid tot de moord op miljoenen mensen, joden, zigeuners, homo’s, geestelijke gehandicapten en ga zo maar door. Zo erg is de PVV niet.

De PVV is maar een slap aftreksel van de NSDAP.

Gelukkig wel. Want de oorlog is voorbij en we mogen al die vergelijkingen maken.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 5 mei 2011


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.0 met 8 stemmen 176Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)