Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Europa brokkelt

Het eens zo machtige bouwwerk Europa staat niet meer zo stevig. In de afgelopen jaren zijn er langzaam hele kleine scheurtjes ontstaan en die zijn nu steeds beter te zien. Kijk maar eens naar het gedonder met de Grieken. Ons Europese belastinggeld gaat voor een groot deel naar dat armlastige land. En wat doen die listige lui er mee? Honderd miljoen euro willen ze besteden aan de bouw van een Formule 1 circuit.

Tja, dan moet je niet gek opkijken dat de euro de laagste stand in zes weken bereikt. En dat uit nieuw onderzoek blijkt dat bijna de helft van alle Nederlanders de gulden terug wil. Ook de Duitsers blijven hevig verlangen naar de aloude marken in hun portemonnee. Die kijken ook met angst en beven naar de problemen van Ierland, Spanje en Portugal. En Italië? Daar kunnen we maar beter zo min mogelijk woorden aan vuil maken. Eigenlijk kun je die landen het beste zien als fruitautomaten waar ons geld via Europese politici in gestopt wordt.

Ondertussen zijn de dames en heren die wat vingers in de Europese pap te brokkelen hebben, trots op hun nieuwste wet. Polen, Roemenen, en god weet welke inwoners uit het oosten dan ook, ze zijn van harte welkom. Maar de Deense regering denkt daar anders over. Die verzet zich ijskoud tegen Europa en wil grenscontroles. En Nederland hanteert al jaren een eigen interpretatie van het begrip periodieke controle, afwijkend van de Europese regels.

Zo verbleekt de glitter en glans van het Eensgezinde Europa bijna net zo snel als die van het Eurovisie songfestival. Voor de liedjesshow is de oplossing simpel. Gewoon niet meer meedoen. Maar hoe zit dat met Europa? De dames en heren van de landelijke politiek zullen ons niet nog een keer de kans geven om Nee te stemmen. We zouden met z’n allen de straat op kunnen gaan, maar helaas, wij hebben de Franse mentaliteit niet in onze genen.
Dus blijft toekijken over. We kijken hoe Europa gist en gloeit, brokkelt en broeit. En we constateren met genoegen dat dit proces niet meer te stoppen is.

Schrijver: Rob Chevallier, 16 mei 2011


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 3 stemmen 316



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)