Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Niet op vakantie hoeven

Ze zijn te beklagen. Niet omdat ze zich rot hebben gewerkt om hun werk op tijd af te krijgen. Drie dagen overwerken om zonder achterstand weg te kunnen. Ook niet omdat ze zes uren lang hebben gezwoegd om de koffers te pakken. De badmintonrackets te zoeken. Het campingaz busje te laten vullen bij de fietsenmaker op de hoek die dicht was waardoor ze naar de industriewijk moesten waar een afzetter het dubbele rekent.
Nee, dat is het niet.

Te moeten liegen tegen alles en iedereen dat je het leuk vindt om op vakantie te gaan - dat maakt ze beklagenswaardig. Want het is helemaal niet leuk. Het is rampzalig! Eerst moet je de tent testen. Zijn alle haringen er? De scheerlijnen a) compleet en b) niet gebroken? Trouwens, waar is de po gebleven? Hij staat niet op zijn vaste plekje op zolder achter de cv. Het is verdimme elk jaar hetzelfde. We gaan naar een viersterrencamping, zegt Jannie. Laat die po toch schieten. Nee, roept Jan vanuit de kelder, als jij straks ’s nachts moet plassen durf jij niet naar die viersterren toilethokken!

Al rond Antwerpen rijden ze zich hopeloos vast. En Antwerpen blijkt als je er in de file staat, een metropool van jewelste. Met Lille, Parijs of Lyon nog voor de boeg ontstaat kortsluiting in hun brein. Ze hebben airco, zeg je. No problem. Maar zie de raampjes maar eens dicht te houden met drie blèrende kinderen achterin. Bij Breda zijn ze al uitgegamed, klaar met hun ipod en is het vreedzame bankzitten ontaard in oorlog. Vader of moeder moeten dan de auto wel op een zonovergoten P parkeren. Kunnen dan op hun manier proberen de rol van vrederechter geloofwaardig te spelen. Helaas denken ze daar verschillend over, zodat hen een kille eerste tentnacht wacht.

Na vakantienachtmerries droom ik er stiekem van niet op vakantie te hoeven. Thuis blijven. Een lege straat. Alleen de mussen sjilpen op mijn dakgoot. Alle buren ergens in het snikhete zuiden. En ik lig in mijn hangmat met een longdrink en een goed boek. Denkend aan de vakantiestress die ik misgelopen ben. Al die medelanders dankend die zich stortten op de Route du Soleil jagend op hun vakantiedroom die ik hier in mijn eigen tuin dankzij hen gevonden heb.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 8 juli 2011


Geplaatst in de categorie: vakantie

3.6 met 18 stemmen 266Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Hilly
Datum:
11 juli 2011
Email:
voorjaarsvlinderhotmail.com
Geweldig!
Naam:
J.de Groot
Datum:
8 juli 2011
Email:
190411telfort.nl
Is een mooi liedje over van Jasperina de Jong,
Wij gaan van de zomer lekker nergens naar toe,
niet meer over tobbe,
dobbe-dobbe-dobbe-2keer ...doe!

www.musicfrom.nl/songteksten/jong,_jasperina_de/dobbe_dobbe_dobbe.html

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)