Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Multiculturele samenleving

De multiculturele samenleving is failliet. Althans, dat zeggen Merkel (D), Sarkozy (F) en Rutte (NL). Sadik Harchaoui, voorzitter van Forum, reageert met: und jetzt? Maar je kunt je ook afvragen wat met failliet wordt bedoeld.

Failliet is hier een metafoor uit de civielrechtelijke sfeer. Bedrijven gaan failliet. Als een bedrijf failliet gaat, kunnen er verschillende dingen gebeuren. Het bedrijf houdt op te bestaan en de schuldeisers krijgen nog wat uit de boedel. Of het bedrijf wordt overgenomen en de nieuwe eigenaar betaalt (een deel) van de schulden. Of het bedrijf maakt een doorstart en de schuldeisers accepteren dat ze niet alles terug krijgen.
Als een individu failliet gaat, is het wat ingewikkelder, want het civielrecht voorziet niet in het opheffen of overnemen van de rechtspersoon. Wat overblijft, is dat schulden gesaneerd worden. Ofwel de schuldenaar zit tot zijn levenseinde in de schulden, ofwel wordt een deel van de schulden kwijtgescholden.

Hoe moet dat nu met de multiculturele samenleving. Deze multiculturele samenleving is geen rechtspersoon. Sterker, hij is nooit opgericht. Het is een label op een situatie. Die situatie kun je onaangenaam vinden, maar je kunt die niet failliet verklaren om de eenvoudige reden dat de situatie geen schulden heeft gemaakt.
Je kunt zeggen dat de Atlantische Oceaan een onaangenaam obstakel is bij je wandeling naar de Canarische eilanden en je kunt zelfs zeggen dat de Atlantische Oceaan derhalve failliet is, immers onbruikbaar als wandelroute, maar wat dan? Und jetzt? De oceaan heeft geen schulden gemaakt. Je kunt hem niet overnemen. Je kunt het niet saneren. Waar zou je met al dat water heen moeten? Je kunt het moeilijk in de Noordzee opslaan of de dijken rond het IJsselmeer zo ophogen, dat het water van de Atlantische Oceaan erin past.

Samenlevingen kunnen niet failliet gaan, omdat het geen rechtspersonen zijn. Ze kunnen onaangenaam zijn of juist prettig, maar hoe ze ook in elkaar zitten, we kunnen hem niet laten verdwijnen. Overal waar geprobeerd wordt bepaalde groepen buiten de samenleving te duwen, daalt de economische prestatie en stijgt de criminaliteit. Dat is een simpel gegeven. Dus overal waar geprobeerd wordt multiculturele samenlevingen te ontmulticulturaliseren, worden veel mensen armer en wordt iedereen banger. De enige verstandige oplossing is zoeken naar manieren, waarop zoveel mogelijk mensen zoveel mogelijk bijdragen aan de economie. De enige verstandige oplossing is SAMEN leven.

We hebben nu eenmaal altijd, althans sinds Adam en Eva het paradijs verlieten, een multiculturele samenleving.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 4 augustus 2011


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.4 met 7 stemmen 233Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Len Cornelis
Datum:
4 augustus 2011
Mooie column. Interessante invalshoek: samenleving wordt armer en banger bij wegduwen 'vreemden'.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)