Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Fluiter

“Ik zeg goeiemorgen allemaal”, wat een heerlijke dag vandaag!” Met een zwierig gebaar zwaaide een man de deur open van de treincoupé waar ik in zat. Een paar keer per week gebeurde dat, een jaar of twintig geleden. Verschrikkelijk, wat had die man elke dag een goed humeur. Zat ik daar rustig m’n krantje te lezen en dan kreeg ik zo iets te horen. Niet dat ik iemand ben die ’s morgens niks kan hebben. Nee, dat zou ik niet durven beweren van mezelf, maar er zijn grenzen, dat dan weer wel.
In de paar jaar dat ik dit ritueel mocht beleven heb ik het een enkele keer voor elkaar gekregen te antwoorden met een beheerste hoofdknik. Maar meestal deed ik alsof ik heel erg verdiept was in die krant.

Ik moest aan deze vreemde vrolijkheid denken toen ik een paar maanden geleden de fluiter hoorde. Zo ben ik de man gaan noemen die vrijwel elke ochtend keihard fluitend langs mijn raam liep. Dat viel me voor het eerst op in mei, toen het uitzonderlijk mooi weer was. De overeenkomst met pak weg twintig jaar geleden was zonneklaar. Hier had je weer iemand voor wie elke dag een uitdaging moet zijn. Iemand die zijn omgeving duidelijk laat weten dat het leven een groot feest is, iedere dag.

Nou, ik weet wel beter, maar dat kun je zo’n man niet vertellen. Die doet dat soort onzin fluitend van de hand. Hoewel, helemaal zorgeloos is de man waarschijnlijk niet. Want in de afgelopen weken heb ik hem niet gehoord. Misschien was hij ziek of had hij een been gebroken. Het kan ook aan het weer gelegen hebben. Kan ik me voorstellen. Het Hollandse zomerweer van de afgelopen weken kan zelfs de grootste optimist stil krijgen. Fluitje van een cent.

Maar dit weekend was de fluiter er weer. Ik ben ook de beroerdste niet en beschouw zijn klanken als een voorbode van de echte warme zomer.

Schrijver: Rob Chevallier, 22 augustus 2011


Geplaatst in de categorie: maatschappij

2.9 met 9 stemmen 271Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Iris
Datum:
23 juli 2012
Email:
iris.aguirretigo.com.py
Een keihard fluitende man langs mijn raam...
Haha. Jaja.
Mooie titel voor een nieuw boek van Eelt :)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)