Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

On-weer op Pukkel-pop

Kwakkelzomer. Grijs, regen en 18 graden, daar moeten we het al twee maanden mee doen. Het is me wat, die opwarming van de aarde. De weergoden wikken, wij slikken. Door eens te klagen tegen de bakker en de buurman is ons hart weer gelucht, maar als er doden vallen door – excuseer – strontweer, is het hek wel van de dam. Vijf doden zijn er donderdagavond gevallen op Pukkelpop in Hasselt toen plots een zwaar onweer uitbrak op de festivalweide. Kanjers van bomen knakten als lucifers, tenten zakten als kaartenhuisjes in elkaar. Iedereen die in een bloot bovenlijf rondliep, stond vol pukkels door joekels van hagelstenen. Nu weet ik waarom het hier Pukkelpop heet, zag je sommigen denken bij het aanschouwen van hun gehavende bast. Er was paniek, chaos, er waren zware metalen buizen en jonge meisjes die ze op hun hoofd kregen. De weide werd een vijver, de tot dan vrolijke massa werd hysterisch. Iedereen zocht onderdak, maar niemand wist of dat onderdak bestand was tegen een wereld die vergaat.

De organisatie had het onheil niet zien aankomen. Nochtans bestaat er een website voor naderend onheil: buienradar.be. Daarop was een gitzwarte vlek te zien die richting Hasselt trok. Het waait wel over, moeten ze gedacht hebben.

Met vijf doden en tientallen gewonden kon men niet anders dan het festival af te gelasten. Wij hebben dan wel geen regering, maar wel ongeschreven wetten: op grond waar net voordien doden zijn gevallen, dans je niet.
Bij de NOS waren ze niet mals: ‘De Belgen hebben het laten begaan,’ klonk het, meer nog: ‘een ongeorganiseerde puinhoop was het. Mensen liepen van hot naar her, als kippen zonder kop.’

De Nederlandse Omroep Stichting was vergeten dat het eigen is aan een ramp dat er geen structuur is, anders zou het geen ramp zijn. We mogen nog van geluk spreken dat er in een land zonder regering, visie of structuur niet meer doden zijn gevallen. Bij zo’n onheil treft niemand schuld. Tenzij de weergoden, die de affiche van Pukkelpop dit jaar gewoon niet goed vonden. Laat dat duidelijk zijn.

Schrijver: Johan De Smet, 21 augustus 2011


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.9 met 40 stemmen 350Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
21 augustus 2011
Email:
joke190411telfort.nl
Maar wat nu de grootste ramp is...
Er blijkt dat er geplunderd is nadat iedereen in paniek alles heeft achter moeten laten, tenten zijn open gesneden en alle kostbare spullen zijn geroofd....aan de natuur kan je niet veel veranderen, althans niet op korte termijn.
Maar het gedrag van mensen is een tsunami van respectloosheid...die de wereld meer kwaad doet dan welke natuurramp dan ook.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)