Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Tunnelvisie actueel bij Uitmarkt

De Uitmarkt – alweer of nog steeds – teveel voor iemand die overal bij wil blijven. Hoe overstelpend dat aanbod. Bedoeld als seizoensopening der uitvoerende podiumkunsten. Dat wordt ongewoon ruim genomen. Ook Manhattan van Woody Allen op het Museumplein en het cultuurbezuinigingsdebat in Paradiso kunnen. Gratis naar Het Stedelijk Museum kan.

Elk jaar raak ik versnipperd. Met achteraf het besef dat ik wat echt boeit miste. Daarom wilde ik mezelf nu richten. Helaas www.amsterdamsuitburo.nl/uitmarkt/ maakt me daasduizelig. Plus dat ik binnen de kortste keren hopeloos dubbel voor mezelf reserveer. Onze generatie is nog van papier sprak Suzanne Voorhans me moed in bij De Zwart.
Zij is dan ook van de ontroerend positieve Grey Vibes. Wel op Lowlands, teveel amateur voor de Uitmarkt. http://www.youtube.com/watch?v=rXhUNvb6Gjo&feature=related

Inderdaad is de gids minder acuut bedreigend en goed voor enig oriëntatiebesef. De activiteiten zijn vooral gespreid over drie clusters. Leidseplein talloze podia kleinkunst cabaret pop toneel. Museumplein talloze stands organisaties en literatuur, concerten uiteraard, openluchtbioscoop en de grote podia. Vondelpark de Uitmarkt-junior met o.a. De Krakeling op Locatie.

Heel bijzonder is dat het Rijksmuseum de fietstunnel opent. Beide dagen van 12.00 – 18.00 uur. Met zicht op het Oostelijk en Westelijk Atrium, de toekomstige royale entreehal, die met grote lichtkappen is overdekt. Met Rijksmuseumstand voor verbouwingsinfo en ‘Meisje met de brede hoed’ van Caesar van Everdingen.* Vooral echter nu boekenstalletjes en het Literair Café. Sluitstuk is ‘Boekenveiling – Jos van Hest, assistente Juf Peet’. Evenement vanwege de lol al met hoge zeldzaamheidswaarde.

Puike plaats en tijd zondagmiddag die Boekenveiling ook voor een kritisch gesprek. In vakantietijd is de fietstunnel namelijk weer omgedoopt tot Passage. Sluiks haastje-repje door Wim Pijbes. ‘Het Rijksmuseum daar fiets je voor om’ is de slogan van de directeur.

Alle afspraken ten spijt, ons droomachtigste fietspad moet eraan. Hij ziet een ‘toplocatie’ voor andere bestemmingen. Argumenten: fietsers fietsen nu links of rechts naar ze willen. Hoezo omfietsen, ze missen niks want het fietspad over het Museumplein is ook verdwenen. De discussie is destijds 'door fietsers gegijzeld'. Ook extra gedateerd, met al die brommers en scooters.
Hij zegt ‘we’ hebben 370 miljoen geïnvesteerd, ‘niet om een overdekt fietspad te accommoderen.’
Jaja.

Pijbes wil de fietstunnel adopteren als belendende toplocatie. Nu de voltooiing in 2013 nadert. Aap uit de mouw, dat wordt knokken. Ik bedoel uh eerst praten.
Die scooters moeten door de gemeente geweerd worden. Dat kan zoals 100.000 brakende spugende pissende springende schreeuwende voetbalsupporters kunnen. Ik mis telkens weer die fietstunnel, zeker nu eindelijk licht luchtig met creatieve shops e.d. aangekleed. Dat is maakbaar.

Trouwens, iedereen is uitgekeken op het huidige Scandinavische Museumpleinontwerp. Geef een landschapsarchitect met beide benen op de grond een hersteloperatie. Uitgangspunt: plan rond deze museale omgeving op menselijke gebruiksmaat. Zodat ook een fietspad midden over dat plein kan.

Laat Pijbes zich richten op het behoud van de herstelde museale ruimte in het Rijks. Het kostte 15 jaren en een kapitaal om alle oneigenlijke inbouwsels te slopen. Aangelegd voor valselijk toegevoegde functies.

Pijbes voorkom dat de geschiedenis zich herhaalt! Er zijn nu al dreigingen! Weersta elke aandrang en verleiding om ‘nationaal historisch museum’ te worden. Wim hou je kern vast en vecht voor de integriteit binnenshuis. Wij doen het voor je omgeving.

Klinkt dat niet?
Nou ja ik sta open voor een goed gesprek. Zondag vanaf 15.00 uur in de fietstunnel.


* Geef dat meisje een naam: http://www.rijksmuseum.nl/nieuwmeisje?lang=nl


Zie ook: http://www.amsterdamsuitburo.nl/uitmarkt/

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 27 augustus 2011


Geplaatst in de categorie: kunst

3.6 met 12 stemmen 265Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ronald M.Offerman
Datum:
27 augustus 2011
Email:
ronadloffermanmsn.com
Beste Jos, ik kan het deze keer niet helemaal met je eens zijn.
Ik was gistermiddag even op het Museumplein maar toen was het al een modderpoel en toen was het nog niet eens begonnen en wat dat overweldigende aanbod betreft ik ben er al jaren niet meer geweest.
Niet om te zeuren hoor Jos (je weet hoe ik ben) maar wat moet een landschapsarchitect midden in de stad. Die grasmat daar is nog nooit ergens goed voor geweest. Geef mij twee viltjes en een balpen en er is een ontwerp voor een prachtig plein. Die tunnel mag van mij trouwens ook wel dicht.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)