Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Zenuwachtigste dag

Op beelden van verre landen zie je soms een totale verkeerschaos. Fietsers, bizarre voertuigen op drie of vier wielen, dieren en wandelaars; alles loopt, rent en vliegt door elkaar. Dat had ook in Nederland kunnen gebeuren als het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen niet door minister Schultz van Haegen gered was.

Stel je voor dat we geen CBR meer gehad hadden, dan was het op de weg net zo’n chaos geworden als in het kantoor van het CBR zelf. Iedereen kon dan z’n eigen gang gaan. Er was niemand meer die een bewijs van bekwaamheid zou krijgen. Geen sturing meer, geen controle, gewoon hup de weg op en dan zien we verder wel. Dan zou, geheel in de geest van de huidige regering, iedereen zelf verantwoordelijk zijn voor z’n gedrag op de weg.

Dat doemscenario blijft ons bespaard en daarmee is ook een van de zenuwachtigste dagen in het leven gered. Prima. Want zo’n hele cultus rond het roze papiertje, dat nu helaas een stukje plastic is, is eigenlijk best leuk. Achteraf gezien dan.
Wat was het spannend, die norse, ogenschijnlijk ongeïnteresseerde ambtenaar van het CBR in je auto. Die brompot, die alleen maar rechtsaf, linksaf, nu rechtdoor, uit z’n keel kon krijgen. De engerd die, als je een seconde niet oplette, heel hard op z’n eigen rem, en ook jouw rem, trapte.

Dan zei die man met een sardonische grijns dat je rustig moest blijven, diep ademhalen en weer door moest rijden. Je wist dan dat hij met die ene actie z’n eigen voortbestaan veilig gesteld had. En zelf kon je weer een hoop geld reserveren voor de verlenging.
Gelukkig mogen ook toekomstige chauffeurs lekker zenuwachtig zijn. En moeten ze zich voegen naar het grillige gedrag van de CBR-ambtenaren.

Schrijver: Rob Chevallier, 17 oktober 2011


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.2 met 4 stemmen 436Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)