Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het H-woord

Haaaa. Ha. H. Wat is dat? Een lach? Of het begin van een nies? Is het Hoera? Of het daarop lijkende vroeger verbodene woord Hoer? Vroeger is vroeger want nu scoren bejaarde lichtekooien ermee met rosse anekdotes in hun boek Ouwehoeren. Nee, H is het enige echte taboewoord Hypotheekrenteaftrek.

Sinds mensenheugenis blokkeren Nederlandse regeringen een discussie over de aftrek van de hypotheekrente. Nee, zeggen premiers en ministers steevast, er wordt niet aan getornd. Liever verhogen ze de belastingen. Of versoepelen ze het ontslagrecht. Ja, zelfs zullen ze eerder nog een kleinere dienstauto gaan rijden dan ook maar een pink uit te steken naar Hare Hypotheekrenteaftrekbaarheid.

President van de Nederlandsche bank Klaas Knot opperde onlangs om iets aan de hypotheekrenteaftrek te doen. De schuldenlast, zo zei hij, is een bedreiging voor consumenten in tijden van crisis. En voor de banken is het een blok aan het been, zo heeft het recente verleden bewezen. Dus hoog tijd om hypotheekleners te prikkelen om meer af te lossen. Maar Rutte was er als de kippen bij om Knots idee meteen af te serveren: we hebben afgesproken dat de aftrek blijft, dus is dit een slecht voorstel. Wie heeft er gelijk? Rutte of Knot?

Op de pof leven, ook al is het voor een huis waar je in woont is riskant. Zodra de rente explodeert kom je in de problemen. En als je werkeloos wordt of arbeidsongeschikt valt je inkomen ver terug. Ook al is de macro-economie stabiel ga je dan alsnog door persoonlijke omstandigheden de mist in. De aftrek fungeert als stimulans om in een duurder huis te gaan wonen dan je beurs toelaat. Die financiële fuik verergert elke crisis. Gunstig bij-effect van verminderen van aftrek is bovendien het dalen van de huizenprijzen.

Dus Knot heeft gelijk en Rutte zit fout.

Laten we de zaken eens structureel aanpakken. We schaffen de hypotheekrenteaftrek af. Wordt eindelijk voor iedereen een eigen huis haalbaar. En het verplichte collectieve pensioen schaffen we ook af. Met de paar honderd euro premie die je daarmee maandelijks uitspaart kun je mooi je hypotheek aflossen. En dan heb je over dertig jaar een hypotheekvrij huis. Laat dat nou de best mogelijke pensioenpot zijn die er bestaat.


Zie ook: http://www.gedichten.nl/Knottnerus

Schrijver: George Knottnerus, 11 november 2011


Geplaatst in de categorie: economie

3.7 met 18 stemmen 308Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
an
Datum:
11 november 2011
Email:
an.terlouwcasema.nl
Nou George, mooi gedaan maar ik denk niet dat de rest het met je eens is, ik in elk geval niet, want eerlijk is eerlijk, de rénte die de hypotheek beslaat doet ook een aardige € in de staatskas, en geloof me: tegen de tijd dat ze dáár uit zijn, hebben ze weer iets nieuws gevonden om ons te straffen!
Naam:
Monique Methorst
Datum:
11 november 2011
Email:
moimoniquelive.nl
Mooie woordspeling in eerste alinea! Met de H van Hilarisch ;)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)