Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Kapperszaak in Venlo

Terwijl de zon tussen de wolken doorpiepte op een onverwacht heldere dag na weken van mist en somberheid, zat ik een week geleden met niet alleen een oude, maar ook zeer goede vriendin op het Plein in Den Haag. U weet wel. Het Plein dat aan twee zijden omzoomd wordt door taveernes waar koffie, thee, wijn en bier ruimhartig geschonken worden aan goed betalende klanten die daar het uitzicht genieten van een ondergrondse parkeergarage en een glazen entree van ons nationale parlementsgebouw.

Het was er vredig. De duiven keken of we een kleine bete van onze versnapering wilden afstaan, de gasten keuvelden prettig, aan een tafel naast ons ging een dame uit Groningen zitten. Het was allemaal goed.

Totdat een in het zwart geklede man het plein op kwam. Hij was het. De grote vreeswekker uit Venlo. Hij beende met afgemeten pas voorbij en concentreerde zich op zijn mobieltje waar ongetwijfeld het laatste schrikwekkende nieuws voor zijn ogen danste. Of een berichtje van zijn geliefde. Of van de laatste faux pas van Martin Graus. Wie weet. We weten het niet. We weten alleen dat hij in ijltempo passeerde en geen oog voor het vredig tafereel van onze mooie hofstad had. Maar dat kon ook niet.

Het vredige tafereel werd ernstig verstoord door vier mannen die spiedend alle kanten op keken om te voorkomen dat een moslim onverhoeds van achter een obstakel of een standbeeld op de grote vreeswekker zou komen afrennen en plannen ten uitvoer zou brengen die dagenlang en misschien zelfs enkele weken de krantenkoppen zouden beheersen.

Mijn goede vriendin en ik keken elkaar aan. We zagen de oorlog voorbijwandelen. De clash of civlizations. De man die een tsunami wist, waar wij alleen maar mensen vermoedden. En we kregen ineens medelijden. Over het plezierige Plein wandelde een klein stukje oorlog van beschavingen en die vijf zwarte mannen zaten er de hele dag in. Nadat de vijf zich in het parlementsgebouw verschanst wisten, was het Plein de kalmte van de late mooie herfstdag weergekeerd. Moeiteloos. Het angstzweet nufte nog wat na, maar met een miniem zuchtje wind was ook dat weg. Ons medelijden ging uit naar de man die nu al jaren in dat wolkje achtervolgingswaanzin leven moest.

We gunnen hem een andere baan. Uiteraard niet geheel zonder eigenbelang, maar toch. Een rustige baan. Ergens in de luwte. Een kapperszaak in Venlo of zo.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 1 december 2011


Geplaatst in de categorie: politiek

3.3 met 7 stemmen 190Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
T. Gendraats
Datum:
2 december 2011
Beoogd kapper te Venlo zorgt er voor dat er op het Plein in Den Haag ook over 10 jaar nog onbezorgd genoten kan worden van een biertje en een wijntje. In Transvaalkwartier schenken ze alleen koffie en thee.

Het is overigens Dion, niet Martin.
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
1 december 2011
Prachtig zoals je dit tafereeltje beschrijft, vooral de vlaag paranoia die opeens voorbij komt zodra de Grote Gedoger met zijn klerenkasten passeert. Een genot om te lezen!
Naam:
Monique Methorst
Datum:
1 december 2011
Email:
moi636yahoo.com
Top! Vooral die sfeer ertussen door, bijzonder mooi gedaan

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)