Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het meetpunt

Op mijn pc heb ik als achtergrond een foto uit Noorwegen. Het is een fjord. Ik heb de foto ook afgedrukt, maar dan werkt hij niet zo dramatisch als op mijn pc, waar hij toch wat groter is en waar het licht van de zon toch wat lichter is.

De foto is een Rembrand. Hij is laat in de avond genomen. Je kijkt vanaf het land het fjord in. De zon is laag boven de bergen verborgen achter een donkerblauw, bijna zwart wolkendek. Er is licht genoeg om tekening in dat dek te zien. Rechts van de zon is een groot vlak in het wolkendek dat als een gigantisch wit oog terugkijkt naar de fotograaf. De kijker. Om u een indruk te geven, het oog is groter dan de bergen in de verte. De bergen die links en rechts zwart aftekenen tegen het rustige paarsrode water. Verder weg zijn de bergen grijzer, vager, misschien een tintje groen. Of blauw.

Aan de voet van de meest nabije bergen die de randen van het fjord aangeven is nog vaag wat wits te zien. Bebouwing. Er ligt een klein plaatsje. En wie zijn oog rechts over het meer laat dwalen, ziet midden op de foto een klein scheepje. De pont, zo weet ik, waar auto’s en vrachtauto’s op kunnen staan, maar dat tussen de grote bergen stil en nietig zijn weg vervolgd.

Dat het stil was weet ik nog van het moment dat ik de foto nam.

En op de voorgrond zie je nog wat land, stenig land tot aan de waterkant. Aan de rechterkant, staan op dat land twee mensfiguren. Zwart afgetekend tegen het blauw-rode water. Ze zijn klein, maar niet zo nietig als het scheepje in de verte. Ze doen iets. Ze maken een stapel stenen. Eén van hen legt net een steen op de puntige stapel. Ze maken een merkteken in het land. Maar ze willen er niets mee zeggen. Ze willen niet zeggen: wij waren hier. De stapel heeft een ander doel.

Wie wil weten wat dat doel is, kan vier centimeter naar rechts kijken en ziet daar nog zo’n punt, maar nu in het water. Die stapel, net als de nieuwe, meet de opkomst van de vloed. Het land wordt kleiner.

Het fjord blijft groots.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 2 augustus 2012


Geplaatst in de categorie: landschap

3.4 met 7 stemmen 364Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
mobar
Datum:
2 augustus 2012
De naam van de grote Nederlandse schilder is Rembrandt van Rijn, met een t achter de d, het was een schilder en geen fotograaf.
Naam:
Stadjer
Datum:
2 augustus 2012
Een schilderij is geen foto. Een foto weerspiegelt de (dode) werkelijkheid, een schilder brengt haar met zijn materiaalkennis en zijn schildertechniek tot leven. Dat doet de schrijver hier ook, maar dan met taal. Leuk geprobeerd.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)