Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Opschoondag

Nooit geweten dat-ie er was, maar de nationale opschoondag komt er weer aan. Kan ik me iets bij voorstellen, dus wie weet ga ik ook meedoen. Je kunt je opgeven om zwerfvuil te gaan rapen. Prima, goed idee. Je kunt ook thuis of op je werk aan de slag om je computerbestanden op te schonen. Ook niet slecht, dat wordt kiezen. Of zal ik eindelijk eens die woonkamer een grote beurt gaan geven? Of de auto, die ziet er ook uit alsof-ie de laatste tien jaar permanent bewoond is.

De vrouw die bij mij in de treincoupé zat, zou iets voor me kunnen doen. “Ik heb me ingeschreven bij een schoonmaakbureau in de zorg”, zei ze tegen haar vriendin. Die was meteen op haar hoede, want ze kende het bedrijf. “Waarom, doe je nu zo iets? Dat zijn de grootste ratten!” De vrouw vertelde dat ze maandelijks niet meer kon rondkomen van haar geld. Haar uitkering én haar huursubsidie waren verlaagd en ze kon geen baan vinden omdat ze te oud was.

Dus ze wilde dit eens proberen, het leek haar erg aantrekkelijk. Twaalf euro vijftig per uur, dat kan best oplopen vond ze. Maar haar vriendin had voor het bedrijf gewerkt. “Van die twaalf vijftig, blijft tien euro over en dat is dan inclusief vakantiegeld. En dan krijg je nog een belastingaanslag aan het eind van het jaar”. Ze ging steeds harder praten. “Wil je weg bij een klant dan betaal jij 12,50 boete. En als je per ongeluk schade veroorzaakt dan moet die arme hulpbehoevende man of vrouw het betalen. Doe het alsjeblieft niet, schrijf je uit, zeg dat het een vergissing is. Het zijn haaien daar. Ze worden slapend schatrijk terwijl jij je ziek werkt voor een schijntje”.

Het werd stil in de coupé. De vrouw keek naar mij en even bedacht ik mij dat ik haar misschien kon vragen om mijn auto schoon te maken. Maar er is belangrijker werk te doen. Niet alleen in de politiek en de financiële wereld wordt dus gegraaid, maar zelfs ook in de schijnbaar onschuldige schoonmaakzorg. Laat maar snel komen, die Opschoondag, kom op, aan de slag!

Schrijver: Rob Chevallier, 5 maart 2012


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.8 met 4 stemmen 162Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)