Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

En de haan kraaide...

Jolande Sap roept ons haar credo toe: Het akkoord is eerlijk, groen en sociaal. Bij elke kreet hoorde ik de haan van de buren vlak onder mijn werkkamertje kraaien. Na de derde keer wist ik het. Sap verloochent haar linkse gedachtegoed.

Laten we es kijken wat de vijf partijen binnen twee dagen in het Kundusakk... pardon Lenteakkoord (klinkt prettiger volgens de spindoctors) voor het volk regelden.

De eerste kukeleku. Eerlijk. Begin dit jaar stegen de ziektekostenpremies al fors, naast de verhoging van eigen bijdragen van veel medische verstrekkingen. Mensen die de pech hebben om chronisch ziek te zijn waren al de dupe. Nu krijgen ze de tijding dat het algemeen eigen risico wordt verhoogd naar 350 euro. En er wordt liggeld ingevoerd per ziekenhuisnacht. Pijnlijk is dat de doorsnee doctorandus met zijn 1,5 a 3 keer modaal daar niet van wakker ligt, maar de minimumloner des te meer. Dus eerlijk? Mag ik een emmertje?

De tweede keer kraaide de haan ietsje zachter. Want op het thema Groen werd een beetje gescoord. Een paar bezuinigingen op Natuur werden ingetrokken. Daarentegen, de dodenveroorzakende en milieuverpestende 130 km/u werd gehandhaafd. De drie lentepartijen D66, ChristenUnie en GroenLinks misten een kans voor open doel. Of zouden ze het ermee eens zijn? Tenslotte rijdt de gemiddelde Lenteakkoordstemmer minstens een Mondeo.

Oorverdovend tetterde de haan voor de derde keer: SOCIAAL! Niet dus. Tenzij jij vindt dat het wel oké is als de koopkrachteffecten van het Lenteakkoord vooral de AOW’ers met een klein pensioen en de bijstandsgerechtigden treffen. Lekker sociaal, Jolande, Alexander en Arie.

Nu is het omwille van ‘s lands begroting te prijzen hoor, politici, dat jullie het tekort terugbrengen naar 3%. Maar kijk, dame en heren, ook eventjes naar de kansen om de pijn echt evenredig te verdelen. Inkomensafhankelijk, weet u wel. Enne... de staatsbegroting mag nog zo op orde zijn, als een kwart van de mensen failliet gaat of werkloos is, wordt het een puinhoop.

Vroeger in de vorige eeuw waren GroenLinks, zelfs D66 nog een beetje, links. Het Lenteakkoord rekent met dat linkse verleden af. Als er iemand is die mij nog het verschil kan uitleggen tussen GroenLinks, Links liberaal of Liberaal-christelijk mag-ie het zeggen.
Maar voorwaar ik zeg je: het ware beter dat Sap en Pechtold als doctorandussen onder elkaar hun partijen lieten fuseren tot OudLinks.


Zie ook: http://www.gmboekentekst.nl

Schrijver: George Knottnerus, 18 mei 2012


Geplaatst in de categorie: politiek

4.1 met 15 stemmen 310Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Ivan Grud
Datum:
18 mei 2012
Email:
grud-ivanhotmail.ph
Schitterend,George zoals jij het neerzet is het precies, graag gelezen.
Naam:
Mariek
Datum:
18 mei 2012
Helaas, helaas, ik kan het je ook niet uitleggen! Sterkte met onze leiders. Het kan altijd nog erger. Laat dat een troost zijn.
Naam:
Antonio
Datum:
18 mei 2012
Over het algemeen heeft links maling aan de bijbelse haan, maar als je hem vanwege Arie toch laat kraaien, laat hem dan ook goed zijn economische bombarie zien: een staatsbegroting kan nooit op orde zijn als 25% van de mensen op straat staat. Sociaal of niet is dan ook geen onderscheidend argument meer, ook de (oude!) doctorandus staat voor de deur van de sociale dienst in een Griekse rij.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
18 mei 2012
Zeer scherp gezien en helemaal mee eens, ik herken in het smakeloze Sapje ook geen links karakter meer, ze verraadt inderdaad de beginselen van GroenLinks.
Ze ziet er niet eens links uit in haar smetteloze mantelpakjes en met haar goeddoorvoede lichaam. Komaan, het is een lieve vrouw, maar bij de CDA zou ze niet misstaan. Bestond de CPN nog maar! OudLinks is mooi bedacht, maar een illusie als je ziet met wie ze oudejongens krentenbrood vieren. Je bedoelt dat ze de armen en de misdeelden in de steek laten, sterker nog, nog meer in het nauw duwen! In nood leert men je vrienden kennen. Mag ik je een Sapje aanbieden? Of toch liever een stevige borrel van weleer?...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)