Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Kind bij verkeerslicht

Nog net op tijd in de remmen. Ik ken ze allemaal, die fietsverkeerslichten waar je gewoon door kunt rijden als ze op rood staan. Maar een enkele keer stop ik toch: als er politie in de buurt is, of als er een kind staat te wachten.
Op het laatste moment zie ik het meisje dat geduldig bij het rode licht staat. Een jaar of twaalf is ze denk ik, vrolijk rokje en een t-shirt, vlechtjes in haar blonde haar. Ze kijkt niet op of om. Twee fietsers schieten langs ons heen, maar ze besteedt er geen aandacht aan.

Van rechts komen een paar auto’s. Een fietser remt even en rijdt vrolijk verder als de weg weer vrij is. Wij niet, we blijven keurig wachten. Een paar seconden gebeurt er niets. Dan rijden er weer wat auto’s voorbij vanuit de andere richtingen. En nog twee fietsers die door het rode licht rijden. Ik bedenk me dat we nu al bijna een minuut stil naast elkaar staan te wachten. Ik begin me steeds meer verantwoordelijk te voelen voor het meisje. Vanuit mijn ooghoek zie ik dat ze kalm voor zich uit blijft staren. Het kan haar allemaal niks schelen. Geen emotie, geen gebaar, geen woord, geen zucht. Niks.

De auto’s van rechts komen opnieuw langs. Vreemd, er moet iets mis zijn met dit verkeerslicht. Ik zoek een knop om het voor ons op groen te zetten, maar er is er geen. Ik begin het benauwd te krijgen. Wat nu? Zal ik tegen het meisje zeggen dat we maar door moeten rijden? Nee. Ik heb nu eenmaal besloten om een keer het goede voorbeeld te geven, dus moet ik me daar aan houden. Gelukkig stopt achter ons een fietser. Nu staan we met z’n drieën geduldig te zijn. Twee anderen rijden wel door. We zien ze in de verte verdwijnen.

Ik kijk nog eens naar het meisje. Geen krimp. Eindelijk, nadat het verkeer uit alle richtingen twee keer langs is geweest, springt het licht op groen. Ik ben als eerste weg en bedenk me wat ik kan doen. Melden bij de gemeente? Is me te veel werk en zal weinig helpen. Ik ga er voor zorgen dat er de volgende keer geen kind bij het verkeerslicht staat.

Schrijver: rob chevallier, 28 mei 2012


Geplaatst in de categorie: verkeer

4.5 met 4 stemmen 177Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)