Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Vergane glorie

Ouderen hebben normen en waarden. Dat zei de manager van het expeditiebedrijf op de tv. Op de achtergrond zag ik twee grijze bestelautochauffeurs hun pakjes inladen. Nee, zei de manager op een vraag van de journalist of die ouderen niet de jongeren verdrongen, ik blijf ouderen aannemen. Ze zijn zo plichtsgetrouw.

Prachtig natuurlijk, dat zo’n manager voor die ouderen kiest. Het is waar, ouderen worden veel te snel afgeschreven en kunnen juist nog zoveel betekenen op de arbeidsmarkt. Niet alleen vanwege normen en waarden (die ook tal van jongeren bezitten) maar ook om hun ervaring. Wel is het verdacht dat minister Kamp alles uit de kast haalt om ouderen zo lang mogelijk aan het werk te houden. Als een liberale minister zoiets wil dan weet je dat-ie de werkgevers wil plezieren. Of wil bezuinigen. En jawel hoor, de minister stelt dat 65 plussers toch al AOW en pensioen krijgen, dus kunnen ze voor een habbekrats aan de slag. Da’s voordelig voor de werkgever.

Dus toch verdringing van reguliere arbeidsplaatsen.

Er wordt wat afgesold met ouderen. Hebben ze een jaar of vijfendertig zo’n slordige 400 euro per maand aan pensioen betaald, krijgen ze rond hun 60-ste te horen, je pensioendatum wordt uitgesteld. Straks zit er eind 2012 een nieuw kabinet en dan horen ze: sorry hoor, ‘t is crisis, je pensioenleeftijd wordt nog ietsje meer uitgesteld. Het doet me denken aan de worst die een hondenmenner zijn hond aan een hengeltje voorhoudt terwijl het dier de hondenkar voorttrekt.

Een keer raden wie de hond is.

Laatst was er een ander item op tv. Een trainer van het UWV sprak een groepje weggesaneerde oudere werknemers toe: kom op dame en heren, jullie hebben alle kans op de arbeidsmarkt. Kwestie van een goede sollicitatiebrief schrijven. Er zat een man van 59 bij die al 145 sollicitaties had geschreven in twee jaar tijd, zonder ook maar één keer te zijn uitgenodigd. De trainer boog zich over zijn 146ste poging. Ze peptalkte: nee Jan, dat moet flitsender! Je presenteert je zelf als vergane glorie. Kom op, geloof in jezelf. De 59-jarige man keek verward in de camera, lachte toen wat verlegen en zette zich weer aan de toetsen.

Schrijver: George Knottnerus, 1 juni 2012


Geplaatst in de categorie: discriminatie

4.1 met 17 stemmen 320Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Loos
Datum:
1 juni 2012
Rake column. Zo heeft deze 59 jarige door het verkorten van de duur van zijn WW-uitkering ook nog eens zijn (zeer waarschijnlijk mislukte) reïntegratie betaald. Cynischer kan de politiek niet met zijn burgers omgaan. Hoe lang nog, vraag ik me af.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)