Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Lekker bakkie koffie

Op de Universiteit van Twente, maar het kan net zo goed ergens anders gebeurd zijn, heeft men besloten verschillende bedrijven offertes te laten maken voor het plaatsen van koffie, thee & soepapparaten. Na zorgvuldige afweging is daar één bedrijf uitgekomen dat nu alle apparaten op de universiteit mag plaatsen. Het personeel kan daar gratis koffie uit halen, terwijl studenten een bescheiden bedrag per drankje moeten neertellen.

Vroeger, ik spreek over de jaren tachtig, weet ik nog, werden er ook apparaten neergezet en werd in de plaatselijke studentenkrant aangekondigd dat de nieuwe apparaten fraudebestendig waren. Het zou volstrekt onmogelijk zijn om er koffie uit te krijgen, zonder dat er voor betaald werd. Dat was natuurlijk een enorme uitdaging voor de techneuten onder de studenten en jawel, binnen een week werd er weer koffie uit getapt, zonder de verplichte financiële vergoeding te voldoen.

De hedendaagse wijze om te voorkomen dat studenten gratis koffie drinken, blijkt veel efficiënter.

De kwaliteit van de koffie van de nieuw geplaatste apparaten is zo slecht dat het personeel na enkele dagen met zuur vertrokken gezichten het bocht door de keel te hebben gegoten, op alle kamers weer persoonlijke koffieapparaten hebben neergezet. De extra kosten van cupjes of filterkoffie met zakjes en de eenmalige investering in tweedehands apparaten wordt volledig vergoed door het genot van rustgevende geuren en zalvende smaken die tijdens werkzame uren kan worden genoten. De universiteit betaalt zonder dat ze dit weet, de elektriciteit voor de extra aangerukte apparaten, zodat de winst die aanvankelijk dankzij de lagere aanbestedingsprijs binnengehaald werd al ras wijze van de universiteitsrekening verdwijnt. De apparaten zelf blijken nu zelfs nog minder kostbaar, doordat ze veel minder vaak hoeven te worden bijgevuld.

De kwaliteit van de koffie in de nieuwe apparaten heeft bovendien één voordeel. Nadat ook de studenten de kwaliteit van de koffie hebben beoordeeld, ontgaat hen onmiddellijk de lust om te onderzoeken hoe ze de koffie gratis uit de apparaten kunnen krijgen. Zo blijken goedkope apparaten fraudebestendig.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 7 juni 2012


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.5 met 2 stemmen 145Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)