Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

5 voor 12 voor de euro

We zijn bang dat we moeten opdraaien voor de Griekse tekorten. En wie weet daarna voor het gat in de Spaanse hand. Volgt Ierland. Enzovoorts. Een bodemloze put waarin onze centjes verdwijnen. Nu al merken velen dat de crisis het beleg van hun brood afsnoept. Stevent Europa af op een bankroet? Of moeten we juist nu met zijn allen pal achter het Europese Ideaal blijven staan?

De architectuur van het Europese Uniegebouw kent helaas ernstige gebreken.

Het fundament vertoont forse scheuren. Door overhaaste en ondemocratische uitbreiding is er onvoldoende draagvlak voor de recente uitbouw. De Europese regeringsleiders wilden per se én een gezamenlijke munt invoeren én tal van Oost- en Zuid-Europese landen toelaten. Als je teveel horden in een te krappe tijd wil nemen ga je op je bek.

Bovendien maakten de Europese leiders de cruciale fout door wel voor het hele gebouw de euro in te voeren, maar geen centrale sleutel daarbij te leveren. Alsof voetbalclubs gaan fuseren en afspreken in een nieuw tenue te spelen maar vergeten een gezamenlijke trainer aan te stellen. Elke toeschouwer langs de lijn kan je met zijn gezonde boerenverstand vertellen dat zoiets de goden verzoeken is. Een euro op waarde willen houden zonder Europees centraal regiem dat de macht heeft dat te doen, is voetballen zonder scheids. Dan wordt het een puinhoop.

De banken zullen niet steeds bereid zijn om schulden van zwakke landen kwijt te schelden. En de burgers zijn niet tot in lengte van dagen in staat omvallende banken te stutten.

Doorgaan op de huidige weg - één Europese munt zonder eenduidig centraal Europees gezag - leidt naar een debacle.

Dus is de keus onthutsend simpel. Er zijn maar twee opties: één centrale Europese regering met één centrale minister van financiën óf ontmanteling van de euro en terug naar de ouderwetse nationale muntstelsels.

Als de Europese leiders niet snel het licht zien, doen de Europese kiezers het licht uit.


Zie ook: http://www.gmboekentekst.nl

Schrijver: George Knottnerus, 15 juni 2012


Geplaatst in de categorie: rampen

4.2 met 49 stemmen 1.466Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Henk Kouters
Datum:
15 juni 2012
Ik zeg al 2 jaar met zijn allen binnen een half jaar terug naar de eigen munt en de euro er naast houden als grensoverschrijdend betaalmiddel.
Zo blijft de export doorgaan en kunnen landen weer hun eigen economie sturen, en de ecb gaat dit alles sturen en er op toezien dat alles goed verloopt. dus euro's omruilen voor de eigen munt en de banken maken van de eigen munt euro's als dit de grens over moet.
Ook gaat de ecb alle landen euro's lenen tegen een zelfde rentepercentage zodat speculanten buiten de deur worden gehouden.
Uiteraard blijven de schulden bestaan die landen aan elkaar schuldig zijn en als het beter gaat kan een land dit afbetalen via de ecb door eigen valuta om te zetten in euro's of in de munt van de schuldeiser.
Naam:
J.de Groot
Datum:
15 juni 2012
Email:
joke190411telfort.nl
Titel klopt niet, moet zijn:
Van de 12 euro heb je er nog maar 5...
zo gaat dat straks toch, George?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)