Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Nederig in hun Hol

Wij Belgen moeten niet lachen, daarom doen we het toch: De Nederlanders liggen er zo goed als uit! Ha! Wat een afgang! De vice-wereldkampioen raakt op een EK zelfs niet voorbij Denemarken! Nog geen treffelijke trap tussen de palen, geen gelukte dribbel, geen één-twee een herhaling waard. Van Persie? Wat een klucht! Robben? Jeetjemienee. De oppermachtige Deutsche Mannschaft heeft woensdag de kleine Hollanders geschopt waar ze al sinds hun naamgeving toe veroordeeld waren: Nederig in hun Hol.

Hadden ze de dagen ervoor toch wel het halve land in oranje gehuld, zeker? Huizen ingepakt met oranje doeken, fonteinen oranje doen spuiten, haren en gezichten in het oranje, je kon het zo gek niet bedenken of het was oranje. Aan de steun van het thuisfront zal het dus niet gelegen hebben. Iedereen was klaar voor een nieuw volksfeest. En dan maken die elf pottenstampers in een verre uithoek van wat al lang Europa niet meer is er een zootje van. Ik zou beschaamd zijn. Ik zou niet durven terugkeren als ik hen was. Tenzij met het schaamrood op de wangen en de staart tussen de O-benen. Waar is de tijd van Gullit en Van Basten? Hoeveel keer heeft Cruijff zijn handen voor het oranje aangezicht geslagen bij het zien van zoveel voetbalellende? Dat ze dan nog probeerden! Dat ze dan tenminste de keeper lieten aanvallen, maar nee. Of voor een spetterend spektakel zorgden! Verliezen, tot daar, maar dan wel met de kin omhoog! Ze stonden al 2-0 achter en ze moesten nog wakker schieten. Omdat ze te druk aan het rekenen waren. 2-0, dachten ze, dan moet Duitsland winnen van Denemarken en wij van Portugal met minstens twee goals verschil. Mathematisch kan het dus nog. Zo liepen ze daar rond, als cijferaars, in plaats van strijders die de Duitsers een lesje zouden leren dat hen nog lang zou heugen, al was het maar omdat voetbal oorlog is en ze nog een eitje te pellen hadden voor de vorige. Maar ze durfden niet, wilden niet of konden niet. Overdrijven, dat konden ze, zeker als ze een Duitse duw kregen, dan gingen ze met een smak liggen, verkrampt tastend naar aangetrapte benen en schenen, hopend op een vrije schop, al waren ze al blij met de stilstaande fase, zodat ze eens twee minuten niet op hun donder kregen.

Ach, wat zouden ze? Waarom nog een onnozele bal achterna hollen als de miljoenen zo ook binnenkomen en alles mag, maar niets meer hoeft. Zeventien jaar geleden was het dat Nederland nog twee wedstrijden na elkaar verloor. Dat komt er nog eens bij in de geschiedenisboeken. Maar wees gerust: vandaag winnen ze met 3-1 van Portugal. We hadden maar niet moeten lachen.

Schrijver: Johan De Smet, 17 juni 2012


Geplaatst in de categorie: sport

4.3 met 24 stemmen 247Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Jan R. Lunsing
Datum:
18 juli 2012
Email:
janrlunsinghome.nl
Laat de Belgen maar lachen!
Als straks ontdekt wordt dat Portugal doping gebruikte en de Denen omgekocht waren om van Nederland te winnen, mogen we misschien toch door naar de volgende ronde. En dan moeten we alleen nog van Spanje en Italië winnen en zijn we toch Europees kampioen!
Wacht maar.
We hebben immers zojuist ook nog een overwinning op de Olympische Spelen van 1904 geboekt... (Twee roeiers zijn al overleden, maar worden postuum uitgeroepen tot winnaars).

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)