Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Voor vader Krul op doel!

Wat een stoere voetbalpraat. De bovenbuurvrouw beschuldigde me bij Albert Heijn van onvaderlands gedrag omdat ik Eifeler brood kocht. Pingpongdame A. was compleet euforisch over de eenheid door voetbal. ‘Dat gemeenschapsgevoel krijg je alleen van het Nederlands Elftal. Dat de gewone mensen zó samen uit hun dak gaan. Iedereen is fan.‘

Ze kon het niet laten ook mij daarover te bevragen. Helaas want zoals vele vaders nuanceer ik publiekelijk maar wat graag en daar komt narigheid van. Dat ik alleen fan ben van teams die goed voetballen ontmoette compleet onbegrip. Ze krijste ‘Kan niet. Ook jij krijgt tranen in je ogen bij al dat gezang met oranje op straat.’
Haar trainingsmaat M. zei echter dat mijn type vaker voorkwam waarna ze driftig en pisnijdig tegen de bar trapte. Om bang van te worden! Een onafhankelijk voetbalgenieter ziet wat af!

Vóór de aanvang van het EK moesten ‘wij’ nog geënthousiasmeerd worden. `We zijn mogelijk zelfs beter dan twee jaar geleden` bleef coach Bert van Marwijk herhalen.
´Wíj geloven d´r in´ zei het Utrechtse manneke Sneijder, ‘nu jullie nog.’
Na twee nederlagen, de tweede nog hopelozer dan de eerste, vraagt-ie nu excuus bij ‘het volk’. Namens de groep. Vanuit het gevoel iedereen belazerd te hebben.

Dat is toch echt zwaar overdreven. Op Belgische tv herhalen ze steeds dat Nederland 16 miljoen voetbalkenners telt. Met de nodige spot, omdat wij dat zo graag horen.
We papegaaien meer dan ons lief is. Bij voorbeeld dat we 6 absolute topspelers hebben. Aanvallers: Robben, Sneijder, Afellay, Van der Vaart, Van Persie topscorer van Engeland en die van Duitsland Huntelaar.

Terwijl van deze zes alleen Sneijder en Robben ooit internationaal erkende toppers waren. Van Persie heeft eindelijk één seizoen voor zijn club continu binnenlands top gepresteerd. In de Engelse competitie waar spelers nog ruimte krijgen. Niet in de Champions League. Of in interlands waar nauw gedekt grote concentratie vierkante meterwerk met hoge handelingssnelheid gevraagd worden.

Huntelaar blijft een technisch beperkte speler die ook in Duitsland tegen topploegen niet scoort.
Van der Vaart blijft een leuke fysiek beperkte speler.
Coming man Afellay revalideerde het hele seizoen. Robben haalde bij lange na niet zijn topniveau bij Bayern München. Dat Sneijder nu bij het EK top presteert is ronduit een onverwachte meevaller na twee mislukte seizoenen.

Dan de veronderstelling dat de defensie het zwakste deel is. Defensies draaien minstens zozeer om organisatie als om individuele kwaliteiten. Je ziet op tv hoe bij een steeds klein speelveld verdedigen vooral teamorganisatie vraagt..
Dat missen we nu. Bij de wk was ‘onze kwaliteit’ ook niet denderend maar de fighting teamspirit wel. Zuid-Afrika was ‘een missie’. Nu missen velen kwaliteiten die er toen ook al niet waren. Met veel mazzel doorgaans gruwelijk spelend is daar de finale bereikt. Wat we nu wel missen is teambuilding, gezien het uiteenvallen van de linies.

U voelt hem aankomen. Voor Vaderdag permitteer ik mij de opstelling. De keeper gaat eruit. Stekelenburg was al stevig gebouwd, maar de pasta houdt hem duidelijk aan de grond. Van der Wiel kan ook niet - sloom als een ingeblikte garnaal. Persie komt waar-ie hoort: links centraal achter. Hij mag explosief inschuiven.

Wij winnen daarom tegen Portugal met:
Op doel: Krul
Achter: Boulahrouz, Heitinga, Van Persie, Schaars
Midden: Nigel de Jong, Sneijder, Strootman
Voor: Narsing, Huntelaar, Robben

Bert doe nou wat ik zeg en ook jij krijgt een feestelijke Vaderdag. Toch nog.

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 16 juni 2012


Geplaatst in de categorie: vaderdag

3.7 met 9 stemmen 250Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)