Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Bonusbelasting

Niet uit te roeien zijn ze. Ik heb het niet over ratten of muskieten. Nee, iets veel ergers: topbonussen. Dan praat ik niet over een gratificatie van 1000 euro voor Henk of Ingrid. Het gaat hier over de Hoge Heren (HH) en Dames (HD) met de hoge inkomens. Wordt Jan met de Pet ontslagen, dan mag hij blij zijn met WW. Maar de HH en HD krijgen minstens een ton.

Het artsenblad Medisch Contact meldde deze week dat ziekenhuizen bestuurders bij vertrek nog steeds forse afkoopsommen meegeven. Vorig jaar kregen 13 bestuurders 3,3 miljoen euro. Vier vertrekpremies kwamen uit boven de norm van maximaal één jaarsalaris. Die norm geldt sinds 2009 voor bestuurders in de zorg. Gelre ziekenhuizen keerde de hoogste premie uit: bestuurder Imkamp kreeg bijna vier ton mee.

Dat het crisis is en dat voor dit soort presentjes geen enkel begrip is onder het volk boeit de HH&D en de ziekenhuizen niet. We vernamen al eerder van deze bonushobby onder HH&D uit banken en verzekeringen. En natuurlijk van topbedrijven als KPN, Shell en Unilever.
Ach, het virus is onder de HHD-tjes besmettelijk en wijd verspreid. De PVV had begin vorig jaar het briljante idee om over topbonussen een belasting te heffen van 100 % over het bonusbedrag. Tot blijde verwondering van iedereen die gelooft dat het goede eens zal overwinnen steunde een kamermeerderheid de motie. Hosanna!

Maar helaas, het hallelujageroep bleek van korte duur, want beleidsadviseurs en bestuurders riepen in koor dat zo’n revolutionair idee niet uitvoerbaar was. Tegen de grondwet, tegen – ja hoor, daar zijn ze weer – internationale verdragen en indruisend tegen... we konden erop wachten... de vrije marktprincipes. Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën omschreef de motie in keurig Haags jargon als ‘disproportioneel, juridisch niet houdbaar en ook niet wenselijk’.

Wel, meneer de staatssecretaris, I’ve got news for you. Binnenkort zijn er toevallig verkiezingen. En dan vindt het volk het zeer proportioneel en uitermate wenselijk als iedere politieke partij in zijn verkiezingsprogramma voorstelt de wet zo te wijzigen en in Europa zo te gaan lobbyen dat de verdragen netjes worden aangepast om deze bonusbelasting in te voeren. En laten we gelijk ook de hoge wachtgelden voor overtollige politici afschaffen. Zeker weten. Honderd procent.


Zie ook: http://www.gmboekentekst.nl

Schrijver: George Knottnerus, 29 jun. 2012


Geplaatst in de categorie: moraal

4,1 met 16 stemmen 434Er zijn 5 reacties op deze inzending:

Naam:
George
Datum:
1 jul. 2012
@Hendrik Zo'n onvoorstelbaar stuitende tegenstrijdigheid toont eens te meer aan dat de rijke elite wel goed voor zichzelf zorgt en de anderen laten barsten. En de politiek? Die hoort helaas ook tot die rijke club, want grijpt niet in.
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
30 jun. 2012
Email:
klaassens38zonnet.nl
Die bonuscultuur lijkt haast niet uit te roeien. Zo ken ik een verpleeghuis waar twee directeuren vertrokken met achterlating van een schuld van 1,3 miljoen. Bij vertrek kreeg de één 2, de ander 3 ton uitgekeerd. Ondertussen zijn er voor de bewoners geen tilliften of weegschalen.
Naam:
George
Datum:
30 jun. 2012
@Mariek: Thanks, we voeren de strijd niet alleen.

@Len: Je hebt gelijk. Het is zó onjuist, zó tenenkrommend onrechtvaardig. Soms verlang ik naar een ouderwetse Franse Revolutie.
Naam:
Mariek
Datum:
29 jun. 2012
Email:
marijkebarlagelive.nl
100% mee eens!
Naam:
Len Cornelis
Datum:
29 jun. 2012
ING heeft zojuist prestatiebeloning afgeschaft. Maar niet de bonussen voor de top. Bittere humor, eigenlijk. Vooral vertrekregelingen in zorg zijn beschamend. Dagelijks lezen wij over ingrijpende bezuinigingen in die sector. In ziekenhuizen worden contracten niet verlengd. Of wordt gekort op schoonmaak. En slecht presterende management sukkels krijgen goudstukken mee. Om hun verdriet te compenseren.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)