Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Hoop op beter

Afgelopen zondag keek ik uit over de aardappelvelden van de polder Hoop op beter tijdens de voorstelling Tsjechov in de Veenkoloniën, gebracht door de Gelukscompagnie. Tsjechov, geluk, Veenkoloniën, zwaluwen zwierend over onder de blauwe lucht en een wolk spreeuwen luid kwetterend verdwijnend tussen de aardappelbloemen. We keken naar vier verschillende optredens. Een man en een vrouw die elkaar elke dag spraken. De man verklaarde elke dag de liefde en de vrouw wees hem elke dag af. Ik keek over hun schouders naar de polder Hoop op beter.

Of een toneelstuk van een herder die zijn zoon mee gaf aan een soldaat die niet wist wat hij moest doen, deserteren en kiezen voor een mooie vrouw of niet deserteren en kiezen voor zijn vaderland. De soldaat was verdwaald. De herder, vader van een stomme zoon, gaf zijn zoon mee om de soldaat de weg te wijzen. En ik keek over hun schouders mee naar de polder Hoop op beter.

De dag ervoor was ik op het PvdA-congres geweest waar we met duizend mensen duizend besluiten namen. Na de bijeenkomst in de door zon en mensenmassa verhitte zaal, hoopten we een goede verkiezingsuitslag en zongen we alweer ten laatste male dat we ons tot de strijd gingen scharen, opdat de internationale morgen zal heerschen op aard. De VVD zal niet onder de indruk zijn. Het kabinet is weliswaar zijn vingers aan het aflikken, nadat ze zich aan de PVV heeft gebrand, maar het is niet gezegd dat de Partij van de Arbeid op 12 september zal zegevieren.

De peilingen zijn slecht, dacht ik terwijl mijn ogen dwaalden over de aardappelvelden en ik luisterde naar de mensen die in lijn van Tsjechov niets zochten dan het geluk – en alles deden om het niet te vonden. Maar mijn uitzicht heet: Hoop op beter.PS. De voorstelling draait nog een tijdje en ik kan hem aanraden: "Geluk in de Veenkoloniën".

Schrijver: Jan R. Lønsing, 5 juli 2012


Geplaatst in de categorie: politiek

3.3 met 3 stemmen 163Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Stadjer
Datum:
5 juli 2012
En ik las je column. Hoop op nog geen meter, maar leuk geschreven.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)