Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Bekende Crimineel

Liefdewerk oud papier. Het is een versleten uitdrukking, ik geef het meteen toe. Maar ruim van toepassing op het schrijven van een column voor deze website. Voor mij en na mij publiceren anderen vaak het ene na het andere prachtstuk proza, maar neem van mij aan: niemand wordt er rijk van. Met veel jaloezie kijk ik naar de slimmerds die het beter aanpakken. Eerst BN-er worden, om dán gevraagd te worden om stukjes te schrijven voor de Story, Flair, VARA-gids, maakt niet uit wat. Drollen van stukjes, maar so what? De prietpraat van iemand die geregeld op tv te zien is, wint het altijd van ons soort ploeteraars. We ondergaan het lijdzaam, maar accepteren het verlies.

Maar nu zijn we pas echt de sjaak. De Nieuwe Revue introduceert de Bekende Crimineel op zijn redactionele pagina’s. Willem Holleeder gaat als columnist bij het weekblad aan de slag. Voor alle duidelijkheid: Hij schrijft verhaaltjes over zijn leven als Nederlands bekendste crimineel, en stuurt dat vergezeld van een factuur – met btw-nummer – naar het blad. Er is tot op heden geen enkele reden om ervan uit te gaan dat hierbij sprake is van dwang, afpersing, ontvoering of moord.

In tegendeel. Nieuwe Revue gaat er vanuit dat Holleeder de lezer boeiende verhalen te bieden heeft. ‘Hij is even bekend als Beatrix, zelfs BN-ers willen op straat met hem op de foto. Aan de andere kant heeft hij een crimineel verleden waar mensen van gruwen. Dat is een interessant spanningsveld. En Nieuwe Revue schrijft over wat schuurt in de maatschappij,’ aldus de nrc next, afgelopen week.

We kennen natuurlijk het werk van de auteur Richard Klinkhamer die Holleeder al voor was. Met zijn roman ‘Woensdag gehaktdag’ beschreef hij de dag dat hij zijn vrouw doodde. Het aanbod van Nieuwe Revue biedt een wenkend perspectief voor veel andere BC-en, die zich vanuit de lik of vers afgezwaaid aan een schrijvend bestaan kunnen wijden. Een column van Volkert van der G. in Down to Earth, het tijdschrift van Milieudefensie bijvoorbeeld. Robert M. elke maand in de Ouders van Nu. Joran van der Sloot in de Viva? En kickbokser Badr Hari is nog niet zo ver, maar boze tongen beweren dat hij voor zijn aanhouding al in onderhandeling was met GeenStijl.

En als al deze badasses onze markt verder verzieken, wat moeten wij dan? Ik zie weinig toekomst in het rechte pad. Kom collega’s: ‘pak je kettingzaag, dubbelloops jachtgeweer, slagersmes en ga eens lekker helemaal los. Stop je vrouw in de gehaktmolen, lok man, vrouw of kinderen met mooie praatjes en verkracht of moordt wat je kunt. Dààr kun je als columnist wat mee. Willem, je bent een inspirerend voorbeeld voor ons allen!'

Schrijver: de Thuistoerist, 30 juli 2012


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 15 stemmen 335Er zijn 7 reacties op deze inzending:

Naam:
Mariek
Datum:
31 juli 2012
Boycotten die bladen!! Deed ik al.
Naam:
Iris
Datum:
30 juli 2012
Email:
iris.aguirretigo.com.py
Zwemmen zou ook een goede oplossing kunnen zijn. Zwemmen tussen de haaien en je niet laten opvreten door al deze badasses :)
Ik ga het proberen...
Naam:
rob
Datum:
30 juli 2012
Het was weer crimineel goed|
Naam:
Margot
Datum:
30 juli 2012
Moord wat je kunt?
Naam:
Margot
Datum:
30 juli 2012
Eh, Chris, misschien moet je beginnen met de titel van het blad goed te schrijven, voordat je daar misschien columnist kunt worden... ;-)
Briljante foto overigens.
Naam:
J.de Groot
Datum:
30 juli 2012
Email:
joke190411hotmail.com
Ja, een echt thuiskomertje!
Sterk.
Naam:
Monique Methorst
Datum:
30 juli 2012
Email:
moi636yahoo.com
Prachtig, net op 't randje. Sterke dagcolumns worden hier geschreven.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)