Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Voorheen de vijand

Gisteren was ik nog in Praag en zat gezellig te keuvelen met twee Tsjechische vrienden, laat ik ze Mártin en Jirina noemen. Tussen neus en lippen door zei Mártin iets over zijn diensttijd.

Diensttijd? Ik vroeg ineens: ‘Zat jij in het leger voor de val van de muur?’

Dat was het geval. ‘Dus jij hebt Tsjechië tegen het Westen verdedigt?’ Ontkennen was onmogelijk. Ik zat aan tafel met een vriend, voorheen de vijand. Het eten ging niet ineens anders smaken. De muziek in het restaurant werd niet dreigend, veranderde niet in marsmuziek, maar bleef het oude nummer ‘All you need is love’ van de Beatles. Het lied was, althans in het Oostblok, voorheen decadent.

Ik keek naar Mártin. Ik probeerde me hem voor te stellen met een helm op en een geweer. Een Uzi. En een agressieve gelaatsuitdrukking. Het lukte niet. ´Het Tsjechoslowaakse leger,´ legde hij uit, ´was niet erg goed georganiseerd. We hadden meer soldaten dat de Bondsrepubliek Duitsland, maar toen we op een dag een aangekondigde oefening hadden, was onze leidinggevende, majoor Švejk (kleinzoon van de vermaarde soldaat), niet te vinden. Hij zat in een kroeg zich laveloos te zuipen. Dat betekende dat onze eenheid de kazerne niet uit kon, want de majoor moest in het voorste voertuig zitten.´

Ik herinnerde hem aan de conference van Paul van Vliet: majoor Kees. Majoor Kees legde in gedragen stem uit dat het Warschau Pact verzocht werd om niet tussen des vrijdags om zeventien nul nul uur en des maandags om negen nul nul uur aan te vallen, omdat dan niet op enige tegenstand gerekend kan worden geworden. Het Nederlandse leger was dan op weekendverlof.

De onzinnige koude oorlog is in de ijskast. Jirina vertelt over Erasmus.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 23 augustus 2012


Geplaatst in de categorie: oorlog

3.5 met 4 stemmen 597Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)