Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Lust je nog peultjes?

Wie hoorde ooit – voor mijn part toevallig - van alfarrobeira?
Ik thuiszitter verzamel zoveel mogelijk weetjes. Het soort weetjes dat fluïde rondom hanteerbaar is zodat niet opvalt dat je het fijne niet weet. Je kunt er dan mooi omheen causeren. Zodat zonder zelf te reizen lijkt alsof je van de hoed en de rand weet.

Bij uitstek geschikt voor wilde planten, geïsoleerde inheemse volkeren en tuin- en landbouwproducten. Elke dag kranten lezen voor vloeiende associaties helpt daartoe een boel. Maar alfarrobeira? Laten we reëel zijn – logisch dat ik er nooit van had gehoord.

Het werd me voorgeschoteld door een mediterraan ogende dame op Schiphol. Als boomplaatje met eronder inderdaad alfarrobeiro. Een boom loeivol met kleine groene bladeren.
‘Ze’, de voorschotelaarster, was een type met alles d’r op en d’r aan. Dusdanig dat je als vrije man meteen zegt ‘Pardon schoonheid waar heb-u al dat fraais vandaan. En wordt er soms niks mee gedaan?’
Als je als vrije man daar al de durf voor hebt.
Ik niet dus.

Maar ze zei zelf pront alsof ze m’n gedachten las ‘Uit de Algarve. Daar bloeit het vrouwwezen. Zeg maar de Rivièra van Portugal. Het zuidelijke randje. En ik doe daar in alfarrobeira, goed voor zeldzame peultjes. Ik ben maf van kurken en olijven, puike handel. Maar voor peultjes van de alfarrobeira moet je pas echt bij mij zijn. Vers nu van de boom. Augustuspeultjes!’

Ze zei onbekend in Nederland. Linnaeusland wereldreizigers. Westlanders Wageningers die alle teelten taxeren en uitproberen. Maar ze schikte reeds droge kronkelige donkerbruine peultjes over haar handpalm. Midden in de aankomsthal van Schiphol riep ze ‘Ladies Gentlemen Dames Heren hier absolute topwaar. Alfarrobeira pour votre santé your health uw gezondheid your imagination ihre Phantasie et vos chances dans l’amour.’

Ik schrok. Je moet maar durven. Nota bene op Schiphol – naast alle geüniformeerden doorlopend vol geheimagenten. Die een orde bewaken waarin vrije handel absoluut is uitgesloten. Stel je voor!
Ik waarschuwde haar daarom. Zij boog naar me. ´Ik neem het risico. Je weet maar nooit of er kosmopolieten tussen zitten. Die van mijn alfarrobeira weten. De allerbeste op aarde.’

Ze lachte me vriendelijk toe. ‘Commercie zeker maar ook ontwikkelingswerk. Alleen sommige biofoodadepten doen er in Holland iets mee. Carob in de bioshops – flauw aftreksel in vergelijking. Wel van dezelfde boomsoort maar niet top. De top ben ik, Algarve.’

Deze boom heet bij ons Johannesbroodboom. Maar inderdaad zoals die in de Algarve gedijt… Wij aten daar ooit chocola van, carob - gemalen peultjes. In onze hippietijd! Gezond zoet. Bij ons is vooral bekend johannesbroodpitmeel – gemaakt van oneetbare zaden..

Hun bloemen schieten zomaar uit de takken. 'Cauliflorie' heet dat. Blijvend groen onder hevige droogten. De dame in kwestie, Carla, van de Tomatenstraat (Haagse Vruchtenbuurt) maar geëmigreerd uit economische motieven, heeft me overtuigd.

Hoewel haar liefdesdrank heel verneukeratief geen peul bevatte. Zoiets vermoedde ik meteen. Smaak en aroma waren te verschillend Wat wil je – ik ben niet betoeterd. Dat bleek aguardente de medronho. Levenswater gedestilleerd van medronho, een achtergehouden boomvrucht. HET geheim van de Algarve: deze drank wekt de mens hoe seksueel geneutraliseerd ook wonderbaarlijk op.

Ik loop nu alle dagen peultjes van Carla te kauwen. Lekkah én betaalbaar. Helpt óók zegt ze. Ik geloof haar. Zijzelf is alweer vertrokken. Als dit inderdaad smaakstuff voor coca cola is verbaast me dat niks!


Zie ook: http://wereldeditie.nl/2012/08/23/de-alfarroba-pluk/

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 6 oktober 2012


Geplaatst in de categorie: planten

4.1 met 9 stemmen 414Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
marion
Datum:
15 februari 2014
Wij wonen in Portugal op een park in de Algarve. In de alfarrobe boom op ons kleine stukje grond dat wij daar huren zit een ziekte. Je ziet dat er dode takken komen en in het verrotte hout zitten kleine gele wormpjes. Wat kan dit zijn?
De eigenaar van het park wil niets investeren voor de boom.
Naam:
J.de Groot
Datum:
6 oktober 2012
Email:
joke190411hotmail.com
Ja, die peultjes lust ik ook wel, als ze maar vrij zijn van...de ontkiemde zaden ziekte!
Voel jij je nog goed?
Aan je schrijven te merken wel, heel leuk!


(Taugé lijkt bron EHEC- besmetting)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)