Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Accountants, adviseurs, advocaten…

De AFM roept de accountants op het matje. Ze hebben de boeken van woningcorporaties slecht gecontroleerd. Risico’s verkeerd ingeschat. Hierdoor is de puinbak in die branche mede hun schuld. Je zou beter mogen verwachten van lieden die minstens € 150 per gewerkt uur declareren. In schril contrast tot de vuilnisman of verpleeghulp hebben zij een vrij beroep, een luxe werkplek, een dikke leasebak. Handarbeiders verdienen tien keer zo weinig en lijden tien keer zoveel aan kou, hitte, spier- en gewrichtsslijtage. Hoe kan het dat hoge bomen zo veel geld en zo weinig wind vangen?

Accountants, adviseurs en advocaten profiteren van een dubbel voordeel. Hun opdrachtgevers willen graag geholpen worden door een externe deskundige. De prikkel om hun diensten met scepsis te bezien voelen zij niet. Integendeel, ze zeggen: zie je wel de accountant heeft de boeken goedgekeurd, dus mij treft geen blaam. Voor veel geld wordt een dure accountantsverklaring betaald en daarmee elke kritiek op de interne boekhouding afgekocht. Een organisatieadviseur die ‘onafhankelijk’ bevestigt dat het onvermijdelijk is dat er 100 werknemers moeten worden ontslagen, legitimeert de directie richting vakbond, ondernemingsraad en personeel. Daar heeft de directie wel een lieve duit voor over.
Daarnaast is hun werk omgeven met vakjargon waar de opdrachtgever geen kaas van heeft gegeten. Ach, denkt hij, dat zijn specialisten met een eigen beroepscode, dus dat zit wel snor. Niet dus, de beroepsverenigingen opereren op een eiland en worden bemenst door amices die hun collega’s niet snel de maat zullen nemen, want morgen kunnen zij zelf aan de beurt zijn.

Er is nog iets anders: een accountant controleert de boeken, hij loopt niet de wijk in om huizenbezit te checken. Een adviseur leest het reorganisatieplan, maar gaat niet praten met personeel dat op de ontslaglijst staat. Een advocaat wil winnen door slim woordenspel en bekommert zich niet om waarheidsvinding. Dit soort vrije beroepers bemoeit zich met papier, de formele werkelijkheid, zonder echte interesse in hoe het werkelijk zit.

Onze maatschappij is enorm gebureaucratiseerd. Daar hebben marktliberalisme en de instroom van tienduizenden jongeren op de arbeidsmarkt geen moer aan kunnen veranderen. Sterker nog, jonge professionals schikken zich naadloos in onzinnige protocollen en procedures. Begrijpelijk want hun job hangt er vanaf.


Zie ook: http://www.gmboekentekst.nl

Schrijver: George Knottnerus, 14 december 2012


Geplaatst in de categorie: economie

4.7 met 6 stemmen 356Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Len Cornelis
Datum:
14 december 2012
Uiteraard realistische column. Met laatste tekstblok zeer eens.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)