Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Lieve, lieve Lance,

Je zag er niet goed uit bij Oprah. Er kon niet eens een lachje af. Je keek alsof je laatste uur geslagen had. En dat je net bij het sensatiebeest Oprah ten onder wou gaan, ik kan er met mijn gedachten niet bij. Het had ook in een donker achterkamertje gekund, gevolgd door een kort persbericht.

Je zei niet veel in het begin. Meer dan ‘yes’ kwam er niet uit, dat mocht ook niet anders van Opperrechter Oprah. Ze had u de keuze gegeven: yes or no. Meer verwachtte ze niet op haar eerste zeven gemene vragen.

Al bij de eerste viel je van je voetstuk. Je zag er niet opgelucht uit. Het was niet dat er een last van je schouders viel. Ook niet toen je bekende dat je aan de epo, de testosteron, de cortisonen en de bloedtransfusies gezeten en gelegen had. Het kon niet op. Het was alsof je voor het opkomen nog een liter waarheidsserum door uw aderen had gejaagd.

Je hebt ons goed bij ons pietje gehad.

Jaren geleden deed je ons geloven dat je teelbalkanker overwonnen had. Met de kracht die je daaruit haalde, kon je zeven keer de Tour winnen. Je was een held voor velen, je was een onmens, toen nog in de positieve zin. Het geel stond u goed, het mag gezegd worden, beter dan het schaamrood dat tegenwoordig niet meer van uw kaken te krijgen is.

Eén keer kreeg je het moeilijk, toen je zei dat je niet langer kon liegen tegen uw kinderen. Die knik in uw stem paste perfect in het verhaal. Je mag dan wel geen al te groot wielrenner geweest zijn, je bent wel een topacteur. Denk maar niet dat Hollywood het niet gezien heeft.

Ik heb toen niemand nog in u geloofde keer op keer een lans voor u gebroken, en nu doe je het zelf. Je doet mij denken aan Bill, die jaren geleden ook maar een raar figuur sloeg toen hij meende te moeten zeggen dat hij did not have a sexual relationship with that woman, maar enkele weken nadien door een besmeurd kleed en onder eed een toontje lager moest zingen.

(Lance, onder ons nu, dat van die kanker, dat was ook gelogen, zeker? Of heb je de ballen niet om het te bewijzen?)

Och, het is des mensen, dat je er alles aan deed om de beste te zijn. Want alleen van de winnaar wordt de naam onthouden. Al zullen we die van u ook nooit vergeten.

Schrijver: Johan De Smet, 20 januari 2013


Geplaatst in de categorie: sport

4.1 met 31 stemmen 397Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
J. de Groot
Datum:
20 januari 2013
Email:
joke190411hotmail.com
Ach ja, de wielersport,
niet alleen "De Kapelmuur" is onthoofd.
Toppen én Koppen rollen nu...!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)