Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Onze schuld is het niet

"Het komt allemaal door de klimaatverandering", dat zeggen veel mensen als we het weer eens hebben over die ellendig lange winter. Makkelijk gezegd en ik ben het er ook helemaal mee eens, maar iets zit me toch niet lekker bij die opmerking.

Een jaar of tien, vijftien geleden hield het KNMI zich nog op de vlakte. Het was in die tijd al duidelijk dat er iets niet klopte met het weerpatroon. En je kon toen al niet meer ontkennen dat de uitlaatgassen van auto's en vliegtuigen iets met dat weer te maken hadden. We waren tenslotte met z'n allen veel meer gaan rijden en vliegen. Maar een heleboel deskundigen bleven voorzichtig en mensen die er niks van wilden weten, konden het verhaal afdoen als kletspraat en onnodige bangmakerij.

Nu niet meer. Nu hebben we bijna dagelijks te maken met rare weerverschijnselen, steeds sneller en extremer. Nu zegt iedereen dus heel makkelijk dat het allemaal aan de klimaatverandering ligt. Ja ho even, maar wat schieten we daar mee op? Hoe lossen we het op en wie lost het op?

Gelukkig is er maar één oplossing dus we hoeven niet te kiezen, alleen maar te accepteren. Want ons levenspatroon gaan we toch niet meer veranderen, in ieder geval niet zo lang er nog olie en andere nuttige grondstoffen in onze planeet zitten. Dat gaan we er tot de laatste winstgevende druppel uitpersen en daarvan blijven we lekker genieten.
Wel een beetje vervelend dat het alleen maar erger wordt met winterse kou, buien, overstromingen, hitte en nog veel meer. Maar is dat onze schuld dan? Natuurlijk niet, dat komt door die klimaatverandering.

Schrijver: Rob Chevallier, 18 maart 2013


Geplaatst in de categorie: jaargetijden

3.0 met 6 stemmen 214Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)