Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Prinsen op zwarte scooters

Uit onderzoek van Universiteit Tilburg blijkt: 1) Marokkaanse jongens worden meer dan gemiddeld thuis mishandeld; 2) Marokkaanse geweldplegers zijn vaak als kind mishandeld. De conclusie ligt voor de hand: jongens van Marokkaanse afkomst worden crimineel door slaag thuis. Maar klopt dat?

Van de jeugdcriminelen in ons land is een groot deel van Marokkaanse afkomst. Twee op de drie mannen van Marokkaanse herkomst is in hun jeugd verdacht geweest van criminaliteit. Los van de harde criminaliteitscijfers is ook het sociaal gedrag van Marokkaanse jongens opvallend. De woordenschat van veel vrouwen en meisjes in steden is dankzij hun naroepen behoorlijk verrijkt, maar niet in gunstige zin.

Dat is allemaal niet leuk, dus ja, we have a problem.

Maar ligt de oorzaak in de mishandeling tijdens de vroege jeugd? Er zijn miljoenen kinderen geslagen met of zonder mattenklopper, opgesloten in kasten of kelders, pedagogisch bedoeld of niet, zonder dat zij vervallen tot criminaliteit of het eruit slingeren van de meest verschrikkelijke scheldwoorden naar het andere geslacht in het algemeen en de passerende vrouw in het bijzonder.

Critici van het onderzoek van de Universiteit Tilburg wijzen er op dat veel Marokkaanse jongens juist verwend worden thuis. Ze noemen ze knuffelmarokkaantjes omdat ze in hun familie prinselijk behandeld worden. Mogen doen wat ze willen en krijgen op hun zestiende of eerder een glimmende scooter. Maar in niet-Marokkaanse gezinnen kennen we ook tal van prinsjes al of niet op zwarte scooters, zonder dat deze jongens massaal de onderwereld induiken.

De samenleving zal niet in de val moeten lopen dat ze misdaden door wie dan ook gepleegd, gaat vergoelijken omdat de daders zo’n moeilijke jeugd hebben gehad. Ze zal moeten kiezen voor een daadstrafrecht. Niet de dader is slecht, maar de door hem gepleegde daad en die moet zonder aanzien des persoons op dezelfde wijze gestraft. En een straf moet ook effectief zijn: afschrikkend naar potentiële daders en invoelend naar slachtoffers. Vooral moet ze ervoor zorgen dat jonge mannen iets zinvols te doen hebben: werk, betaald of onbetaald. Een sociale dienstplicht zou prima uitkomen in deze tijden van werkloosheid. En voor hen die wars zijn van leren met het hoofd moet een ambachtsschool een alternatief zijn. Een LTS/MTS nieuwe stijl zou goed zijn voor de integratie en een zegen voor de samenleving.


Zie ook: http://www.gmboekentekst.nl

Schrijver: George Knottnerus, 22 maart 2013


Geplaatst in de categorie: familie

4.4 met 48 stemmen 567Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
26 maart 2013
Email:
moi636yahoo.com
En daar heeft Hendrik gelijk in.
Volgens mij is dit gewoon het resultaat van jarenlang discrimineren. Misschien dat ik een tikje bevooroordeeld ben; mede door horecawerk in verleden heb ik Marokkanen van een andere kant leren kennen, daar moet je wel voor open staan. Als ik op straat loop, zie ik mensen, maar het is niet zo dat ik de problemen op dit moment niet serieus neem.
Naam:
Hendrik
Datum:
24 maart 2013
Email:
klaassens38zonnet.nl
Wij zijn niet ons brein of het product van ons verleden, wij zijn onze wil. Daarom kan een nare jeugd nooit als excuus worden aangevoerd voor het plegen van misdaden als straatroof en mishandeling. De redenering dat iemand die geen driewielertje heeft gehad later automatisch een crimineel wordt, is al lang achterhaald.

Dat iemand in zijn jeugd is geschopt en geslagen is op zich erg genoeg - laat daar geen misverstand over bestaan! - maar zelfs dan blijft hij volledig verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag. Per slot van rekening zijn er ook veel mensen die na een ellendige jeugd helemaal niet gewelddadig worden, maar er juist bewust voor kiezen om zich als verpleegster of maatschappelijk werker voor anderen in te zetten.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
22 maart 2013
Ik raad je aan eens het complete werk van de Duitse psychiater Alice Miller te lezen. Dan raak je vanzelf overtuigd van het feit dat kindermishandeling leidt tot herhalingsgedrag in overtreffende trap. Dat Marokkaanse meisjes worden geslagen en Marokkaanse jongens in de watten worden gelegd is een knotsgek fabeltje, want de zaken liggen niet zo zwart-wit. Dat Marokkaanse jongeren massaal dealen en inbreken is misschien te verklaren uit het feit dat ze op de arbeidsmarkt onwelkom zijn. Toch vergoelijkt dit absoluut niet hun criminele, asociaal uitlevende, vrouwen zwaar beledigende, van Allah losgeraakte, wetteloze acties.
Je oplossing is nogal naïef en belerend. Bovendien hanteer je net als de straffende, Marokkaanse ouders de foute weg van straffen. Je gaat ook voorbij aan de huidige crisissfeer van werkeloosheid. 'Dienstplicht' klinkt dwingend en juist Marokkanen laten zich niet dwingen, wie wel? We zijn de Drentse veenkoloniën allang voorbij, één van de grootste schandalen in onze geschiedenis.
Meester George, je kunt niet zomaar alle mondige leerlingen in het absurde gelid dwingen!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)