Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Weg met allochtonen

In Gent zijn ze goed zot. Daar hebben ze donderdag, op de Internationale Dag tegen Racisme, het woord ‘allochtoon’ begraven. In een echte doodskist hadden ze de letters ‘allochtoon’ opgebaard en nadien naar haar laatste rustplaats in het stadspark gebracht, omringd door honderden - euh - vreemdelingen. Het stadsbestuur wilde daarmee een duidelijk signaal geven dat ze begrippen die eerder uitsluiten dan verbinden niet kan tolereren. Onverdraagzaam tegenover onverdraagzaamheid, kom dat tegen.

Dit feest van de censuur lokte direct reacties uit bij diverse andere steden, die terstond beslisten om mee te doen en het woord dat we niet meer bij naam mogen noemen met onmiddellijke ingang ook niet meer te gebruiken. Eerder had ook Amsterdam al laten weten dat allochtonen niet meer welkom waren in de stad, of toch tenminste het woord niet.

In Gent is men van oordeel dat het begraven woord gemakkelijk kan vervangen worden door synoniemen die minder stigmatiserend zijn, al moesten ze nog eens nadenken welke dat juist zijn. Ze dachten aan ‘Gentse Turk’, ‘Marokkaanse Gentenaar’, ‘lid van een etnisch-culturele minderheid,’ noem maar op.
Nochtans wist je met het woord dat niet meer mag gebruikt worden heel goed dat het om een medemens ging die niet van hier was. Een vreemdeling, een inwijkeling, een asielzoeker, een gastarbeider. In tegenstelling tot ons, autochtonen. Autochtonen, autochtonen. Ik gebruik het woord al eens graag, nu het nog kan, al zegt het maar weinig meer zonder zijn tegenhanger.

Het is slechts een kwestie van tijd vooraleer de homo’s ook een aanvraag zullen doen om het woord ‘homo’ te begraven, als het van hen afhangt in een groot, zwart hol. Want ‘homo’ heeft een slechte connotatie en ruikt naar discriminatie, hoor ik ze al afkomen, de dramaqueens. Wat zelfrelativering zou hen nochtans niet misstaan. Zelf zijn ze eerder voorstander van ‘beoefenaars van de mannenliefde’. Terwijl ‘kontneuker’ toch een stuk beter bekt.

Schrijver: Johan De Smet, 24 maart 2013


Geplaatst in de categorie: discriminatie

4.2 met 22 stemmen 314Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
mobar
Datum:
24 maart 2013
Het maakt het leven kennelijk een stuk overzichterlijker mensen allerlei ongevraagde generaliserende labeltjes op te plakken, maar allochtonen en homo's zijn net zo divers als blanke hetero's, misschien komt er ooit een tijd dat mensen daar uit zichzelf wat beter over nadenken.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)