Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

In naam van Oranje

We worden ermee doodgegooid. Zelfs met onze ogen dicht kleurt alles oranje. Koningin Beatrix geeft haar stafje over aan Koning Willem-Alexander en we zullen het weten ook. De media staan er bol van. Amsterdam wordt omgetoverd tot een fort tijdens de troonswisseling. En scholen gaan verplicht vrijwillig sporten en feesten. De Van Oranjes hebben geleerd ons volk te pleasen met linten en spelen.

Ze hebben dan ook een rijke traditie met het machtsspel. Vierhonderd jaar geleden rekende prins Maurits radicaal af met raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt. Zijn voormalige mentor zat hem dwars, vond hij. Maurits gebruikte een religieuze twist tussen remonstranten en contraremonstranten om de 71-jarige Van Oldenbarnevelt een kopje kleiner te maken.

Nauwelijks een halve eeuw later maakte prins Willem III het nog bonter. De prins voelde zich gedwarsboomd door Cornelis en Johan de Witt. Toen ons land in politiek zwaar weer terechtkwam, zag hij zijn kans schoon. Willem III hitste het volk op en greep niet in toen in pamfletten de gebroeders De Witt van al het onheil de schuld kregen. Een lynchpartij volgde. In plaats dat de prins de moordenaars liet vervolgen, beloonde hij ze met jaargelden en ambten.

Koning Willem I had in de negentiende eeuw weliswaar geen persoonlijke moord op zijn geweten. Maar wel benadeelde hij de Zuidelijke Nederlanden. Toen deze protesteerden maar geen gehoor vonden, brak de Belgische opstand uit die de koning bloedig trachtte te onderdrukken.

Gelukkig zijn de monarchen beschaafder geworden. Geen gemoord meer in naam van Oranje. Dat Hare Majesteit de ene na de andere vriendin van haar oudste zoon afkeurde als toekomstige koningin, zij haar vergeven. Dat zij Máxima wel toeliet en daarmee ook het Nederlandse Koningshuis verbond met een voormalig staatssecretaris onder een crimineel regime, is een groot risico voor de legitimiteit van onze toekomstige monarchie. Dat wel.

De bel gaat. Een aardige mevrouw staat op de stoep. Of ik iets over heb voor het inhuldigingscadeau aan het koningspaar? Maar ik betaal toch al belastingen? vraag ik me af. Als er dan toch gepleasd moet worden, laat de familie Van Oranje dan maar es alle onderdanen een toelagetje teruggeven. Belastingvrij graag.


Zie ook: http://www.gmboekentekst.nl

Schrijver: George Knottnerus, 5 april 2013


Geplaatst in de categorie: koningshuis

3.4 met 7 stemmen 600Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
Nico Noorman
Datum:
5 april 2013
Email:
niconoormanhotmail.com
In ieder geval een prikkelende column (en dat moet een column zijn) maar het zwart-witdenken viert weer hoogtij.
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
5 april 2013
Email:
klaassens38zonnet.nl
Prima column, George, waarin je laat zien dat ons koningshuis echt niet beter was dan dat van andere Europese landen. Over Bernhard heb je het nog niet eens gehad.

Willem III is helemaal een geval apart. Nadat hij de gebroeders De Witt, die hun uiterste best hadden gedaan om Nederland tegen buitenlandse aanvallers te beschermen, had laten lynchen, stak hij in 1688 met een invasiemacht van 20.000 man en een vloot, die 4 maal zo groot was als de Armada, over naar Engeland om zijn schoonvader Jacobus II te verjagen. Later werd deze actie "The Glorious Revolution" genoemd. Hij was namelijk een meester in het bespelen van de publieke opinie.

Over de Oranjes valt nog wel meer te zeggen, maar dat er vreemde kostgangers onder zaten, zal iedereen wel duidelijk zijn. Het valse beeld, dat vroeger vooral in protestantse geschiedenisboekjes voor de lagere school van de Oranjes werd opgehangen, behoeft op z'n zachtst gezegd wel enige bijstelling.
Naam:
Nico Noorman
Datum:
5 april 2013
Ja dat geloof ik graag George. Maar wel een beetje selectief.
Naam:
George
Datum:
5 april 2013
Nee Nico, het enige wat ik wil is het volk de vaderlandse geschiedenis een beetje in herinnering brengen.
Naam:
Nico Noorman
Datum:
5 april 2013
Email:
niconoormanhotmail.com
Nou nou George wat een verhaal. Ik zou bijna denken dat je het volk met goedkope retoriek wil pleasen en wil ophitsen om dat oranje gespuis op de branstapel te krijgen. Bijna..want ik dacht het net niet.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
5 april 2013
Goed geschreven en je opende mijn ogen over misdaden, die de Oranjes hebben gepleegd.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)