Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Aan de andere kant is het hetzelfde

Het gras is elders altijd groener en wie het groenste gras wil hebben, moet dus ervoor zorgen andermans gras te krijgen. Maar zodra je het groenste gras ruilt met degene die het groenste gras heeft, blijkt waarom de ander zo graag wilde ruilen. Van de andere kant bekeken is jouw gras groener dan dat van de ander.

Kahneman en Rehnson beschrijven in een verrekt goed leesbaar artikel, waarom haviken van duiven winnen en ook dat is weer volgens de regel dat aan de andere kant het precies zo is als aan deze kant. Aan de andere kant is men net zo wantrouwend voor ons als wij voor hen. Aan de andere kant geloven ze net als wij in onze eigen kracht. Dat mechanisme leidt tot oorlogen, concludeert Kahneman, die voorkomen hadden kunnen worden als we beter hadden gekeken en hadden gezien dat het aan andere kant het net zo is als hier.

Freek de Jonge had weer een andere variant. De andere kant van de zonde. Het is zonde om naar de dames van plezier te gaan, maar zodra je besloten hebt het niet te doen, voel dat ook als zonde. Het is zonde je glas te laten staan, maar ook om het op te drinken. Uiteindelijk concludeert Freek de Jonge dat het zonde is als je het deed, maar ook zonde als je het liet.

Omdat het aan de andere kant vaak hetzelfde is, zijn de keuzes in het leven niet zo heel belangrijk. Het is altijd zonde.


(Kahneman & Rehnson: Why hawks win in Foreign Policy 1987, issue 158, p. 34)

Schrijver: Jan R. Lønsing, 23 mei 2013


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.7 met 6 stemmen 138Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
25 mei 2013
Email:
joke190411hotmail.com
Het oude liedje: Groen is gras, groen is gras
"onder" mijne voeten, ik heb,... enz.
geeft dus gewoon de juiste aanwijzing,
het "groenste gras" daar staan we op maar we zien het alleen niet!
Naam:
Monique Methorst
Datum:
23 mei 2013
Email:
moi636yahoo.com
Ja, het absurde van de mens, hoe waar dit.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)