Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Huis JC koopklaar voor pelgrimage

De woning van Jezus Christus in Nazareth staat te koop. Toevallig tegenaan gelopen. Geen groot nieuws in de regio. Nog niet tot buiten de mediterrane papers doorgedrongen, blijkbaar. Want al is het geen Bethlehem, hij heeft vooral dáár geleefd. De wieg schommelt boven een afgrond schreef Nabokov. Toch wordt Bethlehem echt te gedramatiseerd in verhouding.

Ook als je er met Nabokov op laat volgen dat gezond verstand ons vertelt dat bestaan niet meer is dan een vluchtig kiertje licht tussen twee eeuwigheden van duisternis. Dan nog springt Nazareth eruit. Alleen al om zijn broer die hem pas na Hemelvaart in al zijn verlossende gaven erkende. Met wie Jezus toch lang samenwoonde. Die twee hadden een band zoals ook Mattheus erkent.

Gebouwd tijdens Antipater, heerser over Idumea en vader van Herodes 65 vóór Nul. Voor wie het vergeten is, Antipater schoot omstreeks 48 vóór Nul Julius Caesar te hulp bij de strijd om de Egyptische troonopvolging. Hij werd als dank benoemd tot procurator van Judea. Daarmee grondlegger van de dynastie der Herodianen! Zijn kleinzoon was de ons welbekende kinderkiller Koning Herodes!

Op zich is het al met al een godswonder dat het huis bewaard is gebleven.
Nazareth was in Christus’ tijd een onbetekenende plattelandsplaats. Hooguit 400 mensen op 4 hectare. Bebouwing ging zoals vaak in uithoeken vooral teloor. Buiten wat werd uitgegraven kennen we slechts enkele panden die het hebben overleefd. Toegegeven, in aangepaste vorm, wel erg grijs. Voor de bebouwing van toen hebben we slechts informatie uit wat boven komt van toen aan bouwgewoonten. We moeten de rest fantaseren.

Merkwaardig genoeg wel nog of weer dit pand of beter dit pand op deze locatie in gebruik door een aannemer. Men zegt sinds mensenheugenis door aannemers. Gelukkig ligt de locatie geheiligd vast met bebouwing waarin oorspronkelijke materialen moeten schuilgaan. Dat trekt! Wie blijft immers hoe ongelovig ook in onze contreien onberoerd bij de idee in Zijn voetstappen te treden…..

Voetstappen van de christelijke verlosser bekend bij schier alle eigentijdse miljarden en talloze eerdere. Breed erkend en geëerd, plaatselijk aanzienlijk minder. Profeten liggen aan thuisfronten vaak moeilijk. Groot licht geeft van dichtbij weinig zicht. Nazareth is trouwens ook de grootste Arabische stad van het land. Dat stimuleert ook niet echt. Toch sluimert er iets van hoop op een rijke koper.

De Haifa Post bericht vandaag dat de Nazarethse goegemeente hoopt op een attractieve bestemming. Gefluisterd wordt een museum. Maar wat hebben ze te exposeren?

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 25 mei 2013


Geplaatst in de categorie: verhuizen

4.2 met 5 stemmen 412Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
Jos Zuijderwijk
Datum:
28 mei 2013
Steeds raak ik weer versteld van de kennis van ware gelovigen. Hoe weet jij heer Rutgers dat het Bethlehem niet was? En Nazareth wel? Dat Bethlehem 'vervalst is voor de romantiek'? En dat het 'CJ' en geen JC moet zijn? Niet groot in 'woonplekken'? Maar wel in 'zijn ziel'? Die daartoe 'hoogstverlicht' is? Wat is dat trouwens?
Naam:
Jos Zuijderwijk
Datum:
28 mei 2013
Email:
zuyde038planet.nl
'Elk nadeel hep sun foordeel'. Je komt automatisch bij mij. Samen delen Joke wat jij wil is er bij Hem niet bij!
Naam:
J.de Groot
Datum:
26 mei 2013
Email:
joke190411hotmail.com
Jos, het pand krijgt een culturele bestemming, dus het zou nog kunnen ook ha,ha!
Neem jij dan het nadeel, neem ik het voordeel voor mijn rekening....eerlijk gedeeld toch?
Naam:
Jos Zuijderwijk
Datum:
26 mei 2013
Ja geniaal, een uitsprakenmuseum, ik stem voor!
Naam:
J.de Groot
Datum:
25 mei 2013
Email:
joke190411hotmail.com
.....tinten grijs, ja daar is het van beton voor in Betondorp!
Kan J.C. het zelf niet kopen denk het toch wel,
misschien een: eigen uitspraken museum?
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
25 mei 2013
Inderdaad is er niets meer over van het huis, waar Jezus ooit als timmermansleerling van zijn vader werkte. Hij is er trouwens geboren en niet in Bethlehem, dat is een romantische vervalsing. Zelf heb ik nooit een grauwere stad gezien dan Nazareth, maar toegegeven, het regende. De grootheid van Christus Jezus zit niet in zijn woonplekken, maar in zijn hoogstverlichte ziel!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)