Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Semi

Of ik iets tegen sporten heb? Jazeker. Sporten is ongezond. Het enige wat je ervan wordt is moe. En alsof dat nog niet erg genoeg is, val je meer dan je wil, uitgerekend op momenten dat er iemand kijkt, kom je jezelf tegen en daarna de man met de hamer, voel je dat het allemaal minder goed gaat dan weleer, dat je kraakt op plaatsen waar vroeger alles gesmeerd liep, dat z’n rug het laatste is wat je van je eigen snelheid gezien hebt, net nadat hij te kennen gaf dat je erop kon, maar zelfs dat lukt je niet meer.

Je moet je ook altijd in van die professionele truitjes hijsen, strak om het belabberde lijf, zodat je je een professional voelt, gesteund door dezelfde sponsor, moreel dan toch, maar meer dan semi ben je niet. De bijpassende broek vergeet je niet, en het aangepast schoeisel evenmin. Wie weet denkt iemand wel dat jij die ene bent, die vorig jaar de dinges nog gewonnen heeft, verdikke, ze kunnen niet op je naam komen, die bekende, tot je als de eerste de beste beunhaas op je kont valt en die naam er niet meer toe doet. Je spuwt op de grond, die je zo vervloekt, om toch nog even de schijn op te wekken dat je wél een echte bent. Maar het was niet op de grond, het was op je eigen voet. Zelfs spuwen lukt niet meer. En dus trek je je staart in en strompel je naar huis.

Daar ga je in bad, omdat je gehoord hebt dat warm water goed is voor je stramme spieren, maar na een uur merk je dat je er niet meer uit raakt, uit je bad. En ’s anderendaags raak je niet meer uit je bed. Wrak dat je bent. Bed, bad, kist, het doet er niet toe, denk je, als ik vanaf nu maar voor altijd kan liggen zonder ooit nog te moeten bewegen. Alles doet pijn. Iemand zegt dat je blij mag zijn, want dat je nu pas echt voelt dat je leeft. Je zou elk botje in haar lijf willen kraken voor die paar misplaatste woorden, maar je raakt niet verder dan: ‘Is er nog Dafalgan?’

Schrijver: Johan De Smet, 30 juni 2013


Geplaatst in de categorie: sport

4.6 met 9 stemmen 492Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
nita
Datum:
30 juni 2013
Email:
anitabexs4all.nl
Weet je wat pas echt gezond is: "Lachen." Ik lees je columns elke keer weer met een lach!
Naam:
J.de Groot
Datum:
30 juni 2013
Email:
joke190411hotmail.com
Red Hot,
werkt ook geweldig goed!
Alleen...ze leveren er geen handjes bij,
das nou jammer hé!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)