Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Gijp

'Hé homo', roept één van de tennissers na een gemiste bal op het veld naast het mijne. Een uur later geeft voetbalanalist Van der Gijp zijn ophef veroorzakende uiteenzetting over homoseksualiteit en voetbal. Van der Gijp vindt het praten over homoseksuele voetballers die uit de kast komen 'gedoe', vertelt hij in het RTL7 programma Voetbal International. Veel Nederlanders vallen over hem heen na zijn constatering dat er weinig homofiele voetballers zijn. 'Als je homo bent ben je na je 14de wel klaar met voetbal. Dan ga je gewoon in een kapperszaak werken. Dat is gewoon waar.'

Nou ben ik van mening dat in dit soort programma’s iedereen altijd slap uit zijn nek zit te lullen, maar ook dát is een generalisatie. Het is geen sterk argument om het gezwets van Van der Gijp te veroordelen. Van der Gijp doet zijn uitspraken na de Amsterdamse gay pride grachtentocht van 3 augustus. Voor het eerst deed ook een boot van de KNVB mee. Louis van Gaal pleitte op tv voor het uit de kast komen van voetballers. De poging om een lastig onderwerp bespreekbaar te maken wordt door Van der Gijp weer terug de kast in geduwd.

Spijt heeft Van der Gijp niet over zijn uitspraken, meldt de Telegraaf op 9 augustus. Maurice de Hond laat weten dat uit een onderzoek onder 5000 Nederlanders blijkt dat homo’s relatief ondervertegenwoordigd zijn in de voetbalsport. Zo’n 1 op de 9 mannen is homo; bij voetbalclubs varieert dat ergens tussen de 1 op de 67 tot 1 op de 100.

Ondanks deze statistische ondervertegenwoordiging is het woord homo - of kuthomo - een goeie kanshebber voor de titel meest gebruikte aanspreektitel op en rond het voetbalveld. Ik heb er geen dubbelblind wetenschappelijk onderzoek naar verricht, maar met enkele jaren ervaring langs de lijn ben ik inmiddels wel ervaringsdeskundige. Het is doorgaans geen koosnaampje. Zelfs niet op de tennisbaan.

Ik weet niet hoe het komt, maar ik moet na de analyse van Van der Gijp denken aan een scene uit de film Pulp fiction. Na net geboeid verkracht te zijn zint Marsellus Wallace – de grote zwarte bad guy in de film - op wraak op zijn belager. 'I’m gonna get medieval on your ass' gromt hij met een shotgun in zijn hand. Ik zie zo’n scene met Van der Gijp voor me, ergens in een dark room in de hoofdstedelijke Reguliersdwarsstraat. Geboeid, voorovergebogen, naakt. In zijn mond een minivoetbal aan een bondagetuigje. Hij staat gebukt op voetbalschoenen met extra hoge noppen. Het is een instuif voor alle Nederlandse voetbalmannen die tot nu toe niet uit de kast zijn gekomen. Benieuwd hoe druk het wordt!

Schrijver: de Thuistoerist, 12 augustus 2013


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.3 met 9 stemmen 355Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)