Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

tripadvisor

Wildernisreiziger Bruce Parry is op bezoek bij een inheems volk in Siberië. Het is het eerste tv-programma waar ik na wat rondzappen bij blijf hangen, na een wandeltrektocht door Ierland. Parry vraagt de plaatselijke sjamaan of hij nog een tip heeft voor hij verder reist. 'Sluit je af van alle informatiestromen' zegt hij. 'Blijf in het hier en nu.' Ik had het hem ook kunnen vertellen. Ik ben geen sjamaan, maar de trip door Donegal leerde mij deze kunst van het reizen. Of kunst van leven, zo je wilt. Lezers die die dit slap gelul vinden, raad ik aan deze pagina te verlaten. Wie ook eens in zo’n flow terecht wil komen, of gewoon benieuwd is, hier volgt de handleiding.

Zoek een zo leeg mogelijk land uit. Een eiland is een pré. Reis alleen. Travel light. Bereid zo min mogelijk voor. Reserveer niet. Sla de tripadvisor over. Gebruik de plaatselijke omgangsvormen. In Donegal betekent dit: geef iedere levende ziel die jou vraagt hoe het met je gaat antwoord en beantwoord die belangstelling oprecht met dezelfde vraag. Eindig elk verzoek met 'please'; er gaat een hartverwarmende en gastvrije wereld voor je open. Kies de langzaamste vorm van vervoer. Laat je (e-)book of spotify thuis of zoveel mogelijk in je tas. Mijd plekken met wifi en een opdringerige tv, radio of muziek. Vergeet het nieuws. Fuck de weersvoorspelling. Heb oog voor de vloeibaar zilveren weerspiegeling van het licht in de oceaan èn de minikosmos die groeit op een willekeurig paaltje. Vergeet de tijd. Kijk hoe de golven aan komen rollen. Luister naar de branding of de adembenemende stilte in de Glens. Snuif de karakteristieke geur op van het gastland: de zoute zeelucht aan de kust en de geur van brandende turf in het binnenland. Drink geen koffie als je er zin in hebt maar als je op een plek bent waar goeie koffie is. Mijd de grote wegen, kies de secundaire wegen of de paden. Of mijd die zelfs als dat het kan. Leef zo goedkoop mogelijk: bedenk wat je werkelijk nodig hebt. Kampeer of kies voor hostels. Deel wat je (over) hebt met andere reizigers; wat je nodig hebt wordt jouw deel. Deel ervaringen. Los met andere gasten en wat alcohol op één avond alle wereldproblemen op. Sluit allianties met andere reizigers (omdat je geestverwant bent, eenzelfde doel hebt of omdat zij wèl een vervoermiddel hebben). Maar trek ook net zo makkelijk je eigen plan: mijd halfbakken afspraken en compromissen. Steek je duim op als je geen zin hebt om te lopen. Heb waanzinnige gesprekken in luttele minuten. Kap ze weer af als het nodig is of als je je bestemming bereikt hebt. Laat toeval toe. Verwacht niets.

Er is geen handiger reisgezelschap dan jezelf. Als je daar nog niet van overtuigd bent: probeer het. Het is dè manier om je reisgezelschap beter te leren kennen.

Schrijver: de Thuistoerist, 9 september 2013


Geplaatst in de categorie: reizen

4.3 met 7 stemmen 725Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
René Turk
Datum:
10 september 2013
Totale herkenning. Veel gehoorde uitspraken toen ik zelf weer in Ierland was, waren: 'Go with the flow' en 'Draw your own line and take responsibility for it!'
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
9 september 2013
Leuk man, maar de doorsnee Nederlander houdt het toch bij een serie biertjes per dag, daar luxe trips in tropische oorden voor hen niet meer haalbaar zijn. Die reizen noodgedwongen in de geest, weet je wel?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)