Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Westland, de gekste gemeente van Nederland

De gemeente Westland is misschien wel de gekste gemeente van Nederland. Als je de gemeentegrens passeert, kom je in een oneindig kassengebied. Links van de weg: kassen. Rechts van de weg: kassen. Er zijn uitzonderingen, want je kunt ook in een dorp rijden en dan rijd je gewoon door een dorp. Dan lijkt het een heel gewoon dorp – een gewone gemeente. Maar zodra je het dorp uit rijdt: links van de weg: kassen. Rechts van de weg: kassen.

Poeldijk is, volgens het eigen volkslied, een eiland. Ze weten een paar watertjes aan te wijzen waartussen Poeldijk ligt, maar als Poeldijk een eiland is, bestaat heel Nederland uit eilanden. Dan is de Veluwe een eiland tussen de IJssel, de Rijn en de Barneveldse Beek.
Of de Groninger binnenstad tussen de grachten. Maar daar is in ieder geval geen eilandgevoel. Het eilandgevoel van Poeldijk is wel echt. Poeldijk is namelijk een eiland in een zee van kassen.

En zoals ook in een echte zee: je kunt er niet op lopen. Daar staat echter tegenover dat de kassen als door een wonder uitwijken voor de wegen. De zee wordt doorsneden door wegen, smalle wegen, enkele bredere wegen, wegen vol auto’s, vol files mag ik wel zeggen, en wegen vol vrachtauto’s die de producten van de kassen naar de voor het Westland belangrijkste plaatsen brengen: Schiphol (vliegtuigen), Rotterdam (schepen) en Barendrecht (treinen).

In het Westland worden kaarten gemaakt waar je de economische structuur van het Westland kunt zien. Alle wegen leiden naar het midden: de veiling tussen Naaldwijk en Honselersdijk. En van de veiling lopen de wegen direct naar Schiphol, Rotterdam en Barendrecht. De rest van Nederland doet er niet toe. Amsterdam? Utrecht? De Veluwe? Onzin.

Dat is het Westland bij uitstek. Wie tussen de kassen woont, heeft geen uitzicht. Men ziet de kas. En de kas is werk. En het werk levert producten die je met geen mogelijkheid zelf op kunt eten, dus die moeten zo snel mogelijk het land uit. Anders is het zonde. Dus naar het vliegtuig ermee, de boot of de trein.

Oh ja: Den Haag – dat staat nog wel op de kaart. Dat kennen ze wel: Den Haag. Den Haag is het land van de politici. Het land waar Westlanders heel veel broertjes dood aan hebben. Den Haag: dat is de vijand. De opsporingsdienst van illegale arbeid. De arbo. De belastingdienst. Den Haag is alles wat de Westlander niet is. Den Haag is misschien wel de gekste gemeente van Nederland.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 7 november 2013


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.5 met 2 stemmen 172Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Jos Zuijderwijk
Datum:
14 november 2013
Zeer treffend en pakkend beschreven Jan. Westland is en blijft apart overkomen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)