Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Stomme oliebol

Ooit een hap genomen uit een oliebol waarin een sigaret is meegebakken?
Mijn zoon overkwam het vijf jaar geleden.
Ik was speciaal nog even langs de kraam gereden en had een zak vol heerlijke krentloze bruine jongens meegenomen. Pardon! Bruine jongens is hier bedoeld als beeldspraak. Net zoals je kunt zeggen: Doe mij nog een gele jongen met een witte kraag. Dat heeft niks met racisme te maken, dat is gewoon een analogie in kleur. Oké? (zul je zien dat er volgend jaar ook groene en blauwe oliebollen zijn)
Goed. Mijn zoon klaagde dat hij zijn oliebol niet lekker vond en spuugde met enorme walging zijn mondinhoud naast zijn bord. Ik werd quasi-boos, mompelde iets flauws over de honger in Afrika en trok een tissue uit de tissuedoos om het prutje op te ruimen. Ik vond dat hij zich aanstelde.

Met vochtige ogen van verontwaardiging daagde hij mij uit om ook een hap te nemen, dan zou ik het wel merken. En ik heb het gemerkt. Een meegebakken sigaret in een oliebol is smerig. Heel erg smerig.
Na wat pulken vond ik het filter. Het definitieve bewijs was geleverd. Mokkend heb ik de rest van de vette deegballen weggegooid en later die maand luidden we het jaar uit met de appelbeignets van onze eigen banketbakker.

Hoe was het gebeurd? Was het een actie van een gefrustreerde friturende uitzendkracht of was het een weddenschap van twee klanten: “Als jij je sigaret in de olie kan schieten, dan krijg jij van mij…” Zoiets.

Al die tijd, en eigenlijk nog steeds, wordt bij ons thuis een oliebol geassocieerd met een sigaret.
Dus het wás nogal wat om voor het eerst sinds vijf jaar weer oliebollen te kopen in de bewuste kraam. Ik heb dat mijn kinderen natuurlijk verteld en ze gingen er echt voor zitten. Ze namen een voorzichtige hap. Keken mij met ingehouden spanning aan. Kauwden met langzame bewegingen. “Hmmm lekker”, klonk hun eensluidende oordeel. En even later: “Mag ik er nog een?”

Zo wil ik ze opvoeden: het leven is een oliebol kinderen, en je moet ervan genieten. De poedersuiker maakt het af. Maar in elke oliebol kan iets zitten waar je ongelukkig van wordt. Dan mag je terug naar de kraam, heel erg boos worden en een compleet nieuwe zak eisen.
Kortom; heel anders dan hun vader het heeft gedaan.

Schrijver: Marcel Harmsen, 8 november 2013


Geplaatst in de categorie: kinderen

4.0 met 3 stemmen 167Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)