Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Windenergie

De wind woei niet, stormde niet, maar raasde woedend over het kleine eilandenrijk. Mensen verborgen zich kansloos in huizen. Auto’s waren speelballen. De zee, de Stille Oceaan wordt hij wel genoemd, sprong over de wering, rende door de straten, brak deuren open, spoot door ramen alsof ze er niet waren en ergens op een hoge plek in het midden van de stad liep het een kelder in waar misschien een moeder, misschien een vader en misschien een kind hoopten de orkaan veilig te kunnen doorstaan.

Het eerste bericht dat ik hoorde was van 12 doden. Het tweede bericht had het over 120. Het derde bericht was weer tien keer zo hoog: 1.200. Alsof het toeval was. Nu hoor ik dat men 12.000 doden verwacht. Misschien blijft het daarbij.


Want deze storm is onze schuld. Ook mijn schuld. Sinds jaar en dag verbranden we olie en gas en kolen en blazen we CO2 de flinterdunne atmosfeer in en die CO2 maakt dat het een graad, misschien twee graden warmer is. Wat is nu twee graden?

Vraag het aan de Filipijnse. Vraag het aan de overlevenden. Vraag het aan de mensen die zoeken naar hun kind, hun vader, hun moeder. Vraag het aan de mensen die zich vertwijfeld afvragen of ze nog familie hebben. Vraag aan hen wat twee graden warmte betekent aan extra energie voor een orkaan. Het eilandenrijk is bekend met orkanen. Ze doorstaan al eeuwen orkanen. Maar ze worden nu sterker. Krachtiger. De windstoten zijn krachtiger dan ooit. De golven komen een meter hoger.

Ik kan geld storten op giro 555. Maar als we met zijn allen morgen weer in de auto stappen, veroorzaken we straks een net iets zwaardere storm. Misschien niet in de Filipijnen. Er zijn tal van landen waar dergelijke stormen kunnen waaien.

In Nederland kan het ook harder gaan stormen. We hadden deze maand twee doden. Nederland wil eerst zijn gasvoorraad opbranden. Dan pas kijken we naar duurzame energie.

Windenergie!

Schrijver: Jan R. Lønsing, 14 november 2013


Geplaatst in de categorie: rampen

4.5 met 4 stemmen 162Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
14 november 2013
Email:
moi636yahoo.com
Precies, goed verwoord! Dit bedoelde ik; met z'n allen een grote stap terug doen. Minder auto's, minder gas door teveel (bepaalde) dieren. Zie het niet gebeuren, druk met wijzen naar elkaar.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)