Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Eten met Mandela

Bij een gezellig kerstdiner, een jaar of tien geleden, kwam een bekende vraag op tafel: welke beroemdheid zouden we een keer kunnen uitnodigen? In die tijd waren drie van de zes mensen aan tafel nogal druk met computers. Dus Bill Gates was een logische keus. De man had ook een praktisch voordeel, genoeg geld om het hele kerstdiner te betalen en nog een beetje te schenken aan een goed doel.

Toen dook een nieuwe vraag op: waarover praat je eigenlijk met zo’n beroemdheid? Hoe begin je? Daar kwamen we, ook na lang natafelen, niet uit. Stel je eens voor dat zo iemand echt in je kamer op de stoel zit. Het zou misschien toch wel een beetje ongemakkelijk kunnen zijn. Je zou het gevoel kunnen krijgen dat hij maar wat rond zat te kijken, zich afvragend waar hij beland was en hoe hij zo snel mogelijk weer terug naar Amerika zou kunnen gaan. Nee, geen goed gevoel bij Bill Gates. Dus die viel af.

Het werd, vooral op mijn aandringen, Nelson Mandela. Nadat ik de anderen overtuigd had van mijn torenhoge respect en bewondering voor deze man, waren we het eens dat hij de beste gesprekspartner zou zijn. En doorslaggevend: ik wist zeker dat er geen ongemakkelijk gevoel zou ontstaan. Mandela zou ons op ons gemak stellen. Hij zou ons het gevoel kunnen geven dat hij er al jaren bij zat, gewoon gezellig bij ons familiediner.

Natuurlijk, ons tafelgesprek was een onzinnig theoretisch tijdverdrijf. Maar ik wist en weet zeker dat ik zo’n warm gevoel nooit van een andere levende legende zou kunnen krijgen.

Schrijver: Rob Chevallier, 9 december 2013


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 7 stemmen 153Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)